França vacunarà la població adolescent a partir del 15 de juny

Calculen que aleshores ja s'haurà complit l'objectiu del govern de tindre 30 milions de persones amb la primera dosi posada

Diverses persones en una cafeteria de París
Diverses persones en una cafeteria de París / Sarah Meyssonnier (Reuters)

França començarà la vacunació contra la Covid-19 dels adolescents d'entre 12 i 18 anys a partir del 15 de juny, segons ha anunciat aquest dimecres el president del país, Emmanuel Macron.

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) va donar la setmana passada el vistiplau perquè al col·lectiu d'adolescents d'entre 12 i 15 anys se'ls puga administrar el vaccí de Pfizer-BioNTech, en considerar que els efectes secundaris que podrien patir són els mateixos que en la resta de la població.

Segons va explicar el cap de l'executiu francés, la immunització en aquest grup d'edat més jove es farà amb el consentiment previ dels progenitors i dins de les consignes establides per les autoritats sanitàries.

La data triada per a començar la campanya en la població adolescent a França, el 15 de juny, respon a la constatació aleshores s'haurà complit l'objectiu que havia fixat el govern que 30 milions de persones al país tinguen la primera dosi de la vacuna. Segons l'últim balanç, ara per ara, un de cada dos adults a França ja han rebut almenys una injecció.

El president Macron va fer una crida a mantindre la vigilància "fins al final", però igualment va avançar la intenció de preparar mentrestant la recuperació del país, tant amb la reobertura del turisme -el més afectat per la pandèmia juntament amb el de la cultura-, com amb el que va anomenar "reconquesta del futur", a través d'inversions que impulsen l'ocupació. "Hem de preparar el país per als pròxims deu anys, hem de continuar modernitzant-lo. Hem rebut molts colps últimament", va assenyalar.

El dirigent francés també ha confirmat que, per prudència, l'obligació de portar la mascareta pel carrer es mantindrà a l'estiu.

França acumula des de l'inici de la pandèmia més de 5,7 milions de positius en coronavirus i quasi 110.000 víctimes mortals, segons les xifres del recompte independent que elabora la Universitat Johns Hopkins. En els últims set dies registra una mitjana d'uns 8.900 contagis diaris, la qual cosa suposa una caiguda setmanal de vora el 27%.

Romania, el primer país de la UE a vacunar menors

D'altra banda, la vacunació dels menors entre 12 i 15 anys ja està en marxa a Romania, que es converteix en el primer país de la Unió Europea a immunitzar-los. De moment, ja s'hi han apuntat més de 2.000 adolescents a través d'Internet per a rebre el preparat de Pfizer, l'únic autoritzat per l'EMA per a població d'aquesta franja d'edat.

La vacuna començarà a inocular-se també a les escoles a partir de la setmana que ve. Les autoritats sanitàries romaneses han obert la immunització a totes les edats i grups socials, sense cap preferència, davant l'alentiment del ritme de vacunació en les últimes semanes. Algunes veus expertes temen que aquesta frenada siga la confirmació del fet que apuntaven alguns sondejos fets al país, que més de la meitat de la població no vol vacunar-se contra el coronavirus.

També et pot interessar

stats