Un projecte de la UPV aconsegueix frenar l’atròfia muscular de l’ELA en ratolins

Col·laboren amb La Fe per a avançar en la investigació i que es puga aplicar en humans

Investigador de l'UPV treballant per a trobar un tractament eficaç contra l'ELA / À Punt NTC

Un projecte d'investigació de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha aconseguit frenar l'atròfia muscular que provoca l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) que, de moment, no té cap tractament efectiu. La teràpia només s'ha provat en ratolins, però els primers resultats són esperançadors. Aquesta malaltia degenerativa és de les més freqüents a Espanya i cada any es detecten un centenar de casos a la Comunitat Valenciana.

Un equip d'investigació del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular de la UPV ha descobert que, injectant en el múscul del ratolí un hidrogel que allibera l’element químic bor, s'aconsegueix frenar l'atròfia muscular.

Patricia Rico, membre de l’equip d’investigació, explica en declaracions a À Punt que han observat que, després de la injecció, es redueix l’atròfia muscular. A més, la millora del múscul produeix una protecció neurològica de les motoneurones de la medul·la espinal.

De moment, només ho han provat en un múscul de ratolí, així que hauran de continuar amb l'experimentació amb animals per a passar en un futur a la fase clínica. L’objectiu és aconseguir recuperar el múscul dels pacients per a poder tractar-los amb una teràpia combinada en què treballen en col·laboració amb l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital La Fe de València. 

Han de treballar conjuntament perquè, per a poder controlar millor l’evolució de la malaltia, és necessària la combinació de diferents “estratègies terapèutiques” amb mecanismes d’acció sobre diferents vies cel·lulars, ha explicat a À Punt Juan Francisco Vázquez.

La investigació és el pas essencial per a poder avançar cap a una cura o una possible nova teràpia per a aquest tipus de malalties tan mortals, afirma Rico. I, per a fer possible aquesta investigació, han comptat amb el suport econòmic de l'associació de pacients StopELA.

També et pot interessar

stats