Una concentració a Burjassot reivindica la memòria de Guillem Agulló

Els manifestants han acusat els moviments d'extrema dreta de constants atacs contra la llengua, la cultura, les feministes i les identitats dissidents

Concentració a Burjassot en memòria de Guillem Agulló
Concentració a Burjassot en memòria de Guillem Agulló / Europa Press

Com cada 11 d'abril des del 1993, una concentració ha reivindicat aquest dijous a Burjassot la memòria del jove antifeixista Guillem Agulló, en el 31 aniversari del seu assassinat. Els manifestants han omplit la plaça de l'Ajuntament del poble, on han defensat que el seu record està "més viu que mai", al mateix temps que han denunciat l'"ofensiva reaccionària" i els "constants atacs" per part de la ultradreta contra la seua figura i la llengua i la cultura valencianes. "Està en el centre de la diana del feixisme, perquè el seu record és la memòria de la lluita per la dignitat d'un país i de la seua gent", han subratllat els assistents.

La convocatòria, organitzada per la Comissió 31 Anys amb Guillem, s'ha celebrat a les 20:00 hores davant de l'Ajuntament de Burjassot, d'on era Agulló. Sota el lema ''Guillem, assumim la teua lluita'', l'acte ha començat amb música de tabal i dolçaina i amb la interpretació del "Bella Ciao".

Teresa Jordán, secretària de Ca Bassot, una entitat de Burjassot integrada en la comissió, ha llegit un manifest des del Pati de les Sitges del municipi, on s'han corejat consignes i s'ha desplegat una pancarta amb la imatge del rostre de Guillem. El cantant valencià Xavi Sarrià ha interpretat la cançó "No s'apaguen les estreles".

En el manifest, els firmants han recordat que Agulló va "pagar el preu de saber que la seua vida estava travessada per una lluita, lligada al seu poble i la seua classe". Per això, han recalcat que les generacions que l'han seguit el tenen "present en la memòria i en cada lluita", perquè tenen "la certesa que ell, si estiguera hui ací, també ho hauria fet per nosaltres".

Alhora, han exposat que han carregat contra els qui, en el moment en què van ocórrer els fets, "no van dubtar ni un segon a dotar d'impunitat un feixisme que era l'últim garant dels interessos del capital i de l'estat espanyol". Han denunciat els "constants atacs contra la llengua, la cultura, les feministes i les identitats dissidents" i han posat com a exemple d'això la retirada, a iniciativa de Vox, del Premi Guillem Agulló que atorgaven les Corts des del 2016, o la intenció d'aquest partit a l'Ajuntament de València de llevar el nom de Guillem Agulló d'un passeig dels Jardins de Vivers, un plantejament que va rebutjar el PP, soci de govern en el consistori.

També hi ha hagut una muixeranga i un recorregut pels carrers del centre, des de la plaça d'Emilio Castelar, el carrer de Jordi Joan i el mercat antic, on s'ha fet una ofrena floral amb díhuit clavells rojos, l'edat de Guillem quan va ser assassinat. La marxa ha continuat fins a la plaça dels Furs, al costat de l'església de Sant Miquel, i d'ací ha discorregut pel carrer del Bisbe Muñoz fins a la seu de Ca Bassot, al carrer de Pablo Iglesias.

Compromís i PSPV recorden Guillem Agulló

Diferents representants i formacions polítiques de l'esquerra han dedicat missatges durant aquest dijous per a recordar l'aniversari de la mort d'Agulló. El síndic de Compromís a les Corts, Joan Baldoví, ha remarcat que Agulló va ser "assassinat per un neonazi" pel fet de "ser antifeixista", i ha remarcat que la família del jove, durant aquestes últimes tres dècades, ha sigut "un exemple i referent per fer de la seua lluita la de tots".

També des de Compromís, l'exalcalde de València i exregidor de la coalició a l'Ajuntament, Joan Ribó, ha declarat que "Per molt que bufe el vent, no s'apaguen les estreles".

Des del PSPV-PSOE també han recordat els "31 anys des que Guillem Agulló va ser assassinat per un grup d'extrema dreta" i han mostrat que "més que mai, reivindiquem la seua memòria com a símbol de lluita per la llibertat i la igualtat".

També et pot interessar

stats