El PP i Vox eliminen el Premi Guillem Agulló impulsat per les Corts el 2016

Els dos partits del govern consideren que el nom del guardó va ser una decisió de l'expresident del parlament valencià, Enric Morera, que els ha retret "recórrer a la mentida"

PP i Vox eliminen el Premi Guillem Agulló impulsat per les Corts el 2016 / À Punt NTC

Les Corts han acordat eliminar el Premi Guillem Agulló gràcies a la majoria del PP i Vox i a proposta d'aquest últim grup, al·legant que el nom del reconeixement "va ser una decisió unilateral" de l'expresident del Parlament Valencià Enric Morera. Per part seua, l'oposició s’ha mostrat indignada per aquesta decisió i ha lamentat que coincidisca amb l'agressió grupal a un casal antifeixista a Castelló de la Plana.

En els últims set anys, a partir d'una declaració institucional subscrita per unanimitat el 2016, el Premi Guillem Agulló s'ha lliurat cada 25 d'Abril, dia de les Corts, a persones i entitats que lluiten contra els delictes d'odi, en memòria del jove antifeixista assassinat el 1993 per un grup de neonazis.

Després de la junta de síndics, Vox ha explicat que va presentar un escrit a la mesa de les Corts perquè el premi no estiguera "condicionat" al nom de Guillem Agulló. Aquest argument ha rebut el suport del Partit Popular, que ha garantit que votaria a favor d'una declaració institucional similar si fora "genèrica" en memòria de totes les víctimes dels delictes d'odi.

El portaveu parlamentari de Vox, José María Llanos, ha assegurat que la denominació del premi va ser una "decisió unilateral" de Morera (Compromís), per la qual cosa considera que caldria arribar a una "nova unanimitat" per a impulsar un guardó similar que no porte el nom d'una única persona.

El síndic popular, Miguel Barrachina, ha sostingut que la declaració institucional del 2016 va perdre la "vigència" i el nom del premi va ser una "decisió personal" de Morera, quan a parer seu el reconeixement es podria denominar cada any amb el nom d'una víctima. Per a això s'ha obert a arribar a un acord amb la resta de grups, encara que no sap si serà "viable" amb la coalició valencianista.

José Muñoz, portaveu socialista, s'ha mostrat "indignat" per l'eliminació del guardó, ja que ha recordat que la declaració del 2016 al·ludia específicament a Guillem Agulló. Així, ha criticat el president Carlos Mazón per "permetre que l'extrema dreta inocule el seu virus a la Comunitat Valenciana".

Per part seua, Joan Baldoví, el síndic de Compromís, ha acusat el PP i Vox de "carregar-se" aquest premi quan els darrers anys s'ha entregat "amb total normalitat". A més, ha assegurat que el Partit Popular "de nou s'agenolla a les exigències" del soci minoritari de govern.

Tant el PSPV com Compromís han lamentat que la decisió d'eliminar aquest reconeixement arribe dies després de l'agressió en grup al club social antifeixista La Cosa Nostra dissabte, que ha deixat un jove ingressat a l'UCI amb pronòstic reservat.

Morera retrau a PP i VOX "recórrer a la mentida"

Morera, expresident de les Corts i actual senador autonòmic de Compromís, ha retret a la Mesa del parlament on PP i Vox tenen majoria que hagen "recorregut a una mentida" per a eliminar aquest guardó. En un comunicat, ha subratllat que l'argument que empren "no té cap fonament" i que resulta "impropi" d'una institució que "té un prestigi recuperat, en els últims anys, amb molt d'esforç".

El polític valencianista ha considerat que la situació del Premi Guillem Agulló és comú a altres guardons com el conegut Premi Broseta que formalment es diu premi de Convivència de la Fundació Manuel Broseta. Al final, "preval l'objecte per damunt de la terminologia, sempre", ha subratllat. En aquesta línia, Morera ha reclamat que "independentment del nom que vulguen emprar, es complisca amb l'esperit de la declaració institucional unànime subscrita pels 99 diputats i diputades atorgant el mes d'abril un premi que tinga el mateix objecte aprovat a la declaració institucional que continua vigent".

També et pot interessar

stats