Una campanya ciutadana denuncia la discriminació racial de les persones refugiades
Amb motiu del Dia Internacional contra la Discriminació Racial, associacions pels drets humans han convocat una concentració aquest diumenge a la plaça de l'Ajuntament de València
Al voltant de 500.000 persones migrants es troben en situació irregular a Espanya, i de les 65.400 sol·licituds de protecció internacional sols l'11% han sigut reconegudes el 2021. Són les dades que llança la campanya Directiva Migra Per a Totes amb motiu del Dia Internacional contra la Discriminació Racial, que es va commemorar dilluns.
Centenars d'organitzacions i particulars s'han sumat a aquesta reivindicació que reclama que la directiva 2001/55/CE, que la Unió Europea ha aplicat davant la crisi migratòria ucraïnesa, s'estenga a totes les persones migrants sense tindre en compte la procedència.
Boutaina El Hadri, gerent de l'associació Jovesólides, ha explicat en Les notícies del matí la finalitat de la iniciativa, la qual no s'ha fet des de cap entitat particular sinó que convida a tot el món a participar-hi. "Ens ha xocat molt la doble moral de la Unió Europea cap a les persones que han passat les mateixes circumstàncies de guerra que la gent d'Ucraïna, però que no s'ha vist emparada de la mateixa manera".
En esclatar la guerra a Ucraïna amb la consegüent fugida del país de la ciutadania, la Unió Europea va aplicar aquesta normativa, la qual estava aprovada des de 2001, però no s'havia posat en marxa fins aquest moment. La directiva 2001/55/CE obliga als estats de la unió a garantir l'allotjament i el manteniment, en aquest cas, de les persones ucraïneses refugiades.
Encara que des de la campanya reafirmen la bona notícia que suposa la creació de la normativa i l'aplicació a la població refugiada ucraïnesa, els pareix injust que no siga igual per a tots.
Segons explica El Hadri, entre les ajudes que reben les persones refugiades ucraïneses està "l'aprovació de la targeta de residència en unes 24 hores", la qual cosa els permet poder treballar. Els menors s'escolaritzen ràpidament i també se'ls ofereix un allotjament. En comparació amb la resta de persones migrants a Espanya lamenta que "la majoria tarda a rebre la targeta de residència entre tres i deu anys".
D'aquesta manera, més de 160 entitats i 600 persones s'han adherit a Directiva Migra Per a Totes per a denunciar aquestes diferències, reivindicar els drets de les persones migrants i refugiades a Espanya i la Unió Europea i exigir l'aplicació de la normativa a totes les persones independentment del seu origen.
Concentració contra la discriminació racial a València
Diumenge estava prevista la concentració anual a la plaça de l'Ajuntament de València amb motiu del Dia Internacional contra la Discriminació Racial. Tanmateix, a causa de les pluges, aquesta s'ha traslladat a aquest diumenge al migdia.