Un silenci ensordidor en record de les víctimes de l'incendi protagonitza la primera mascletà de Falles

Huit dies després del sinistre al barri de Campanar, han començat les disparades a la plaça de l’Ajuntament amb la tragèdia ben present

Moment del minut de silenci, abans de disparar la primera mascletà de les Falles / À Punt NTC

La catedral de la pólvora emmudeix en record de les deu víctimes mortals de l'incendi de Campanar. Huit dies després del sinistre, han començat les disparades falleres amb la tragèdia ben present. Hui, sense ambientació musical i amb un silenci atronador a la plaça de l'Ajuntament de València.  

La disparada inaugural de les festes ha estat a càrrec de qui estrena aquest escenari des de fa 29 anys. La Pirotècnia Peñarroja de la Vall d'Uixó (Plana Baixa) ha sigut l'encarregada d'obrir el calendari oficial de mascletaes amb un espectacle de sis minuts on han fet esclatar fins a 126 quilos de pólvora a l'estil tradicional. 

Poc abans de les dues en punt de la vesprada i sense la tradicional música prèvia, la megafonia de l'Ajuntament anunciava el minut de silenci que s'anava a rendir en memòria de les víctimes de l'incendi del 22 de febrer, una tragèdia que ha modificat ja el calendari d'actes festius i que ha marcat el món faller, bolcat solidàriament amb les famílies que ho han perdut tot.

Després del solemne silenci col·lectiu, només acompanyat de fons per la peça de piano Eyes Closed and Traveling, de Peter Broderick, i l'aplaudiment que s'ha produït en acabar; la fallera major de València, María Estela Arlandis, ha llançat l'esperada orde festiva: "Senyor pirotècnic, pot començar la mascletà!".

L'espectacle s'ha desenvolupat segons el guió previst, amb parts clàssiques i molt potents que han finalitzat en un terratrémol que ha retronat per tota la ciutat. En acabar, els responsables de la pirotècnia s'han fos en abraçades per a celebrar l'èxit de la mascletà. El responsable de Pirotècnia Peñarroja, Pepe Nebot, visiblement emocionat després de la disparada, ha sigut rebut entre aplaudiments al balcó del consistori, on ha assegurat que disparar la mascletà de hui ha suposat "una pressió més forta del normal". 

Al balcó també estava el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que portava un llaç negre a la solapa. Així, ha afirmat que València i tota la Comunitat Valenciana tenen hui "sentiments oposats" i demostren que són capaços de "sentir el dolor i la unitat, i alhora obrir els braços a tots els que venen" en aquest primer dia de mascletaes. "Això és del que som capaços els valencians, el silenci i l'alegria en la recerca del demà i de la vida", ha destacat. 

L'alcaldessa, María José Catalá, també amb un llaç negre, ha transmés tot l'afecte de la ciutat al veïnat de Campanar i a totes les famílies víctimes de l'incendi, a les quals ha dedicat també tot el respecte en un dia com aquest. "Continuem treballant per a recuperar la normalitat, si és que podem recuperar-la d'alguna manera", ha indicat Catalá, que ha agraït al president l'anunci d'atorgar, el pròxim nou d'octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, la Distinció de la Generalitat a Julián García Antón, el conserge de l'edifici, la feina del qual va ser clau per a salvar molts veïns i veïnes.

Per la seua banda, Diana Morant, també present al balcó, ha destacat que hui les Falles "tornen a ensenyar que es pot renàixer de les cendres", alhora que ha transmés caliu a les víctimes i els ha dit que estaran constantment amb elles: "Som una societat que no deixa a soles ningú".

També et pot interessar

stats