La Crida suspesa per l'incendi de Campanar serà el diumenge 3 de març

L'Ajuntament de València i la Junta Central Fallera reprogramen per al cap de setmana tots els actes fallers cancel·lats pel dol de les víctimes, entre els quals està la macrodespertà

Panoràmica de la Crida de 2023
Panoràmica de la Crida del 2023 / Rober Solsona (Europa Press)

La Crida cancel·lada la setmana passada per la declaració de dol oficial a València arran de la tragèdia de l'incendi de Campanar, que va saldar-se amb deu morts, ja té nova data: serà aquest diumenge, 3 de març. La reubicació de la cita l'han confirmada aquest dimarts des de l'Ajuntament de València i la Junta Central Fallera després d'uns dies d'especulacions sobre com quedaria el calendari faller que s'han dut a terme en un segon pla discret, en un context plenament copat per les víctimes del foc i les mesures de suport aprovades des de l'administració.

Segons l'agenda d'actes facilitada aquest dimecres per la JCF, la Crida tindrà lloc finalment aquest diumenge, tres dies després que comence el calendari oficial de mascletaes en la ciutat, i en el mateix horari previst per a la setmana passada. A partir de les 19:40 h començarà l'espectacle pirotècnic als peus de les Torres dels Serrans i a les 20:00 h les falleres majors de València faran el tradicional clam per a animar la ciutadania a unir-se a les festes. Es podrà seguir en directe a través de la televisió d'À Punt.

La Junta Central Fallera ja ha enviat un correu massiu a totes les comissions falleres de València amb la nova programació, que inclou els canvis següents:

  • 3 de març. Macrodespertà infantil (7:15 h) i macrodespertà d'adults (7:30 h). Entrada de Bandes a la plaça de l'Ajuntament (12:00 h), seguida de la mascletà de rigor en l'horari habitual. Crida des de les Torres dels Serrans (des de les 19:40 h).
  • 4 de març. Maria Estela Arlandis i Marina García visiten la Ciutat de l'Artista Faller amb les seues corts d'honor (11:00 h).
  • 6 de març. Gala de la Cultura en el Teatre Principal (20:30 h). Abans hi haurà una gala infantil (19:00 h).
  • 10 de març. Homenatge al pintor Segrelles (11:30 h).
  • 19 d'abril. Gala Fallera a Fira València (20:00 h).

Crida en març

Com marca la tradició, la Crida és l'acte que dona oficialment el tret d'eixida a les Falles, i per això —en teoria— s'ha de celebrar abans que comence la primera de les dènou mascletaes previstes en la cèntrica plaça de l'Ajuntament. Normalment, arriba l'últim diumenge de febrer, però la norma no és inalterable. De fet, no és la primera vegada que el mític esdeveniment ha patit alteracions en el calendari o, fins i tot, de fons. Ja va passar el 2021, quan les festes es traslladaren a setembre per la crisi del coronavirus i la Crida, a pesar que es va mantindre en febrer, va adoptar un format virtual. O el 2020, quan la cita als peus de les Torres dels Serrans per a escoltar el parlament multitudinari de les falleres majors de València va tindre lloc el diumenge 1 de març.

Enguany els motius per a la suspensió han sigut d'índole diferent. No ha sigut una pandèmia, ha sigut el drama humà ocasionat pel pitjor incendi de la història en un edifici residencial a la ciutat.

També et pot interessar

stats