Silenci a les portes de l'Ajuntament per a recordar els deu morts en el tràgic incendi de Campanar

La junta de govern local aprova les primeres mesures per a ajudar les famílies afectades i l'oposició retirarà del ple municipal totes les mocions que no tracten sobre el sinistre

Minut de silenci convocat per la FEMP, aquest dilluns
Minut de silenci convocat per la FEMP, aquest dilluns / Ajuntament de València

La plaça de l'Ajuntament de València ha sigut escenari aquest dilluns d'un nou minut de silenci en record de les deu víctimes mortals que ha deixat el funest incendi pel qual es botaren foc dos edificis d'habitatges en el barri de Campanar. La corporació municipal, encapçalada per l'alcaldessa, María José Catalá, ha eixit a les portes del consistori per a retre homenatge tant als difunts com als afectats en la tragèdia, més de 130 famílies sense llar.

La convocatòria de hui responia a la crida de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i s'ha replicat als ajuntaments de tot el país. A les dotze del migdia, hora en què finalitzava oficialment el dol oficial declarat a la ciutat pel sinistre, s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament tant l'equip de govern local com els grups de l'oposició. A la commemoració s'han unit desenes de transeünts que estaven en aquell precís moment pels voltants del consistori. També l'alumnat d'un parell de col·legis que estaven de visita en la seu del govern local i que han baixat a l'emblemàtica plaça per a unir-se al silenci simbòlic, que ha finalitzat amb un aplaudiment.

En la xarxa social X, Catalá ha escrit després de l'acte: "L'Ajuntament agraeix les mostres de suport i solidaritat rebudes de tots els municipis d'Espanya".

Després del minut de silenci, els portaveus dels diferents partits i l'alcaldessa mateixa han expressat unes paraules. Catalá ha informat de les últimes decisions preses pel consistori en junta de govern local per atendre les necessitats de les víctimes i agilitzar les gestions administratives, com ara la designació d'un únic punt de gestions a l'edifici de Tabacalera per a canalitzar tota l'assistència. A més, es crearà un registre d'afectats i familiars per a ordenar les prioritats i l'atenció, i es paralitzaran els rebuts energètics —fonamentalment aigua i llum— dels habitatges cremats, una iniciativa que anirà en el mateix sentit en el cas dels tributs municipals.

Des de l'oposició, Papi Robles (Compromís) ha apel·lat a la construcció d'un espai institucional que respecte les víctimes i ha oferit diàleg a l'executiu per a treballar pels afectats. Així mateix, ha enlletgit que la participació del president nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo, en la commemoració del dissabte no va ser "respectuosa" amb les víctimes perquè considera que el seu discurs va ser un "míting" polític. La portaveu del PSPV, Sandra Gómez, ha apuntat que en el ple municipal d'aquest dimarts retiraran, igual que Compromís, totes les mocions que no estiguen referides a l'incendi, i ha coincidit que no és el moment de "protagonismes polítics, ni de fotos, ni de mítings", sinó de "treballar".

El portaveu de Vox, Juan Manuel Badenas, ha destacat que des que va succeir la tragèdia s'han posat a la disposició de tot l'equip de govern per a satisfer totes les necessitats dels afectats i ha assegurat que el seu partit no s'oblidarà dels afectats amb el pas del temps.

També et pot interessar

stats