Una mascletà amb record a les víctimes de l’incendi i un gest a les nuletes iniciarà les Falles

La pirotècnica Peñarroja, de la Vall d’Uixó, dispararà 130 quilos de pólvora en una disparada "clàssica" i amb un final atronador

La pólvora que es dispararà divendres en la primera mascletà de les Falles ja està enllestida a la Vall d'Uixó per a traslladar-la a València
La pólvora que es dispararà divendres en la primera mascletà de les Falles ja està enllestida a la Vall d'Uixó per a traslladar-la a València / À Punt NTC

València dona divendres, a les dues del migdia, el tret d’eixida al calendari pirotècnic més esperat de l’any. La primera mascletà de les Falles no sols estarà carregada amb 130 quilos de pólvora, sinó també de gestos. Gestos cap a la tragèdia que va colpir València dijous, amb el devastador incendi de Campanar, i també gestos cap a la Plana Baixa, on està radicada la pirotècnia Peñarroja, que serà l’encarregada d’inaugurar les mascletaes de València.

Serà la primera mascletà del calendari faller que farà tremolar València, després que les jornades de dol declarades per l’incendi de Campanar portaren a la suspensió de la disparada del diumenge, dia en què inicialment estava programada la Crida i la mascletà que servia d’antesala al calendari de disparades de març.

Però, a pesar que a poc a poc València recobra el ritme de cada principi de març, el d’enguany no és com el d’altres anys. A la ciutat encara està recent l’incendi de Campanar. Per això, la mascletà vol ser un homenatge més a les deu víctimes de l’incendi, com avançava a À Punt Pepe Peñarroja, gerent de la pirotècnica. "Serà un homenatge, sobretot a les víctimes", puntualitzava.

Reivindicar la varietat pròpia

Però la pirotècnica de la Vall d’Uixó també vol simbolitzar, amb l’espectacle de divendres, els seus vincles a la ciutat que l’acull, Nules. Per aquesta raó, la mascletà tindrà tints taronja. Peñarroja vol, amb aquest color, reivindicar i difondre la nuleta, la varietat de mandarines clemenules cultivada en aquest municipi de la Plana Baixa, amb el color que la identifica.

El de divendres serà el segon reconeixement al sector citrícola de Peñarroja. "El que volem amb el color taronja que es veurà a la plaça [de l’Ajuntament] és donar a conèixer la nuleta, molt vinculada a Nules", explicava Pepe Peñarroja.

Pel que fa al disseny, el gerent de la pirotècnica de la Vall d’Uixó avançava a À Punt que serà una mascletà "clàssica". "La gent té moltes ganes de pólvora, per tant, apostarem per una mascletà molt tradicional i un final atronador", afirmava el pirotècnic. 

També et pot interessar

stats