Un nou fàrmac dobla la supervivència en pacients de càncer de mama metastàtic

El càncer de mama és el tipus més freqüent en dones en tot al món: vora 2,3 milions de persones el pateixen i 571.000 moren cada any

19.10.2021 | Ciència: investigació sobre el càncer de mama.
Una radiografia d'una pacient amb càncer de mama

Un assaig internacional liderat des de Barcelona ha demostrat l'eficàcia d'un nou fàrmac que duplica la supervivència en pacients amb càncer de mama metastàtic i baixa expressió d'HER2. Es tracta d'una proteïna que es troba en l'exterior de les cèl·lules tumorals i els nivells de la qual es determinen de manera rutinària per a decidir quina és l'estratègia de tractament adequada per a la malaltia.

Aquest nou tractament, el Trastuzumab deruxtecan, aconsegueix multiplicar per dos la supervivència sense progressió de la malaltia en les pacients que pateixen aquesta classe de tumor respecte als tractaments estàndard.

En la investigació, que publica aquest diumenge el New England Journal of Medicine, han pres part els oncòlegs Aleix Prat i Maria Vidal, de l'Hospital Clínic-IDIBAPS; Cristina Saura, de l'Hospital Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO); i Miguel Gil, de l'Institut Català d'Oncologia (ICO). Els resultats s'han presentat durant la sessió plenària del congrés de l'American Society of Clinical Oncology (ASCO).

El càncer de mama és el tumor més freqüent en dones a tot el món: afecta 2,3 milions de persones i causa la mort de vora 571.000 cada any. Entre els diferents subtipus, els d'HER2 negatiu representen el 70% de tots els tumors. Dins d'aquest grup s'ha vist que el 55% no tenen amplificació del gen HER2 —per tant, fins ara són considerats com HER2-negatius—, però el 70% expressen nivells baixos de la proteïna HER2 (HER2-low). Aquests tumors HER2-low són un grup molt heterogeni que inclou altres dos subtipus en funció de si les cèl·lules tumorals expressen o no receptors hormonals (RH): RH positiu o RH negatiu.

"Fins ara, les pacients amb tumors HER2-negatius no es beneficiaven de tractaments contra l'HER2 com el Trastuzumab, un anticòs que ha canviat l'evolució del càncer de mama HER2-positiu", ha explicat Aleix Prat. Ara, gràcies a aquest nou fàrmac immunoconjugat, que combina entre set i huit molècules d'una quimioteràpia molt potent amb l'anticòs trastuzumab, es prolonga la supervivència de les pacients", ha afegit.

El nou fàrmac Trastuzumab deruxtecan combina un anticòs monoclonal (el trastuzumab) amb un quimioteràpic (el deruxtecan) i ha sigut aprovat fa poc per a tractar el càncer de mama metastàtic HER2+ per l'Agència del Medicament dels Estats Units (FDA) i d'Europa (EMA).

Ara, el medicament pot dirigir-se també a cèl·lules tumorals que expressen nivells baixos d'HER2 i transportar la càrrega citotòxica a aquestes cèl·lules tumorals però també a les cèl·lules veïnes sense expressió de l'HER2, un efecte conegut com bystander.

"Un dels reptes actuals serà assegurar que es miren de forma adequada els nivells d'HER2 perquè fins ara no era important, però ara ho és molt, i estudis previs mostren gran discordança entre patòlegs per a identificar nivells baixos d'HER2", ha advertit Maria Vidal.

L'assaig ha avaluat l'ús del Trastuzumab deruxtecan en pacients amb càncer de mama HER2-low que havien rebut un o dos tractaments anteriors de quimioteràpia a més de tractament hormonal.

En l'assaig participaren 557 pacients, de les quals prop del 90% tenien un tumor amb RH positiu i un 10% tenien un tumor amb RH negatiu.

La supervivència lliure de progressió va ser de prop de deu mesos quan es va utilitzar el trastuzumab deruxtecan i de 5,1 mesos amb la quimioteràpia habitual. La supervivència mitjana va ser de 23,4 mesos davant de vora dèsset mesos fent la mateixa comparativa.

"Els resultats obtinguts són estadísticament significatius, clínicament molt rellevants i amb efectes adversos molt manejables. Aquest tractament passarà a ser un estàndard d'ací a poc, i esperem que no tarde molt a poder ser incorporat en el sistema públic una vegada s'aprove per l'Agència Europea de Medicaments i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris", ha conclòs Miguel Gil.

També et pot interessar

stats