Un fàrmac frena l'avanç d'un tipus de càncer de mama metastàtic en el 75,8% dels casos

El director de l'estudi internacional afirma que són els resultats més positius en la història de la malaltia

Una doctora analitza una mamografia
Una doctora analitza una mamografia

Un estudi internacional liderat des de Barcelona confirma que un fàrmac, el Trastuzumab deruxtecan, frena l'evolució del càncer de mama metastàtic del tipus HER2-positiu en el 75,8% de les pacients.

El Trastuzumab deruxtecan combina un anticòs amb un fàrmac de quimioteràpia. S'administra per via intravenosa i viatja a través de la sang fins a les cèl·lules tumorals, on l'anticòs reconeix la porta d'entrada d'aquestes cèl·lules malignes. En aquest cas, el receptor HER2 entra sense ser detectat i allibera la quimioteràpia que transporta per a destruir-les, sense danyar tant altres cèl·lules sanes.

El 75,8% de les pacients que van rebre el fàrmac es mantenen sense que el càncer empitjore al cap de dotze mesos, enfront del 34,1% en el cas de les pacients a les quals se'ls va administrar el tractament estàndard.

A més, en un 16% dels casos el tumor ha arribat a desaparéixer després de l'administració del nou fàrmac.

Javier Cortés, director de l'International Breast Cancer Center (IBCC) de Barcelona i primer autor de l'estudi, assegura que són els resultats més positius en la història de la malaltia.

En l'assaig han participat 524 pacients amb càncer de mama metastàtic HER2-positiu, entre el 20 de juliol del 2018 i el 23 de juny del 2020, en 169 centres de 15 països.

També et pot interessar

stats