La vida després del càncer de mama

Parlem amb Julia Castro, supervivent del càncer de mama, sobre com és la vida després de superar la malaltia

Julia Castro, supervivent del càncer de mama
Julia Castro, supervivent del càncer de mama / À Punt NTC

El càncer de mama és el tipus de càncer que més pateixen les dones arreu del món. Segons les estimacions de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica, 33.375 hauran sigut diagnosticades d'aquest càncer en acabar l'any 2021, més del doble de les 12.414 a qui es detectarà un càncer de còlon, el següent més freqüent.

Afortunadament, el càncer de mama també presenta una de les taxes de supervivència més altes, 82,2% a cinc anys a Espanya. Malgrat això, en ser el més patit, també és el segon que més morts causa (6.606 en 2020 a Espanya), només per darrere del de còlon (6.830 en 2020 a Espanya).

Cada 19 d'octubre se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Mama per a conscienciar les dones de la importància de fer-se revisions periòdiques i parar atenció als pits, ja que una diagnosi precoç és clau a l'hora de combatre'l i poder sobreviure. També és un dia per a parlar de la necessitat d'una major inversió en investigació per a tindre cada dia més ferramentes per a tractar-lo.

Però del que no es parla tan sovint és de què passa una vegada que se sobreviu al càncer de mama, però el ben cert és que el cos i la vida de les dones canvien i ja no tornen a ser mai més els mateixos.

D'això en sap molt Julia Castro, que fa un any va superar el càncer, però que encara està treballant per a adaptar-se als canvis que ha patit el seu cos i a com aquests canvis condicionen la seua vida.

El teu cos no és el mateix, però de forma positiva. La vida m'ha plantejat un canvi per a millor i jo m'hi he adaptat Julia Castro - Supervivent del càncer de mama

El càncer de mama té diverses causes que en condicionen el tractament i les seqüeles, explica Castro. En el seu cas, el va causar una proteïna anomenada receptor del factor de creixement epidèrmic humà 2, que promou el creixement de les cèl·lules canceroses, però pot ser també genètic o causat per les hormones que segrega el mateix cos. Però totes les dones que passen un càncer de pit després tenen les defenses més baixes i es fatiguen amb més facilitat que abans de tindre el càncer, i això fa que no puguen tornar a la vida anterior ni recuperar totes les rutines. "El teu cos no és el mateix, però de forma positiva. La vida m'ha plantejat un canvi per a millor i jo m'hi he adaptat", explica.

Per a ella, la vida després del càncer comporta no poder seguir desenvolupant el seu treball perquè les seqüeles físiques que li ha deixat la malaltia li afecten el braç esquerre, que ha de cuidar molt i en el que no té una mobilitat del 100%, però no ha deixat que això la desanime. Reconeix que hi ha moments en què ho ha passat malament, però ha aconseguit adaptar-se a la nova situació: ha tornat a estudiar i ara es planteja nous futurs professionals amb il·lusió.

En aquest procés d'acceptació, primer del fet de patir càncer de pit només amb 39 anys quan ella pensava que era una malaltia que afectava dones més grans, i després de les seqüeles que li ha deixat, ha fet un paper molt important el suport que ha rebut des de la seu valenciana de l'Associació Espanyola Contra el Càncer. Per això recomana a qualsevol dona a la qual diagnostiquen un càncer que hi acudisca de seguida, ja que no només hi trobarà grups de suport en l'àmbit psicològic, social o laboral, sinó que coneixerà altres dones que han passat o estan passant pel mateix. "Parlar amb algú que coneix exactament l'experiència per la qual estàs passant ajuda molt, ja que la família i les amistats no sempre poden comprendre-ho al 100%", afirma.

Has de lluitar i has de tirar endavant, però no només per la teua família, els teus fills o la teua parella, sinó per tu mateixa, perquè la vida és meravellosa Julia Castro - Supervivent del càncer de mama

En aquest sentit, té un missatge per a totes les dones que estan passant o que ja han passat un càncer de mama: és molt important permetre's plorar i estar malament sense avergonyir-se, però és igualment important buscar ajuda i lluitar per a superar la situació. "Has de lluitar i has de tirar endavant, però no només per la teua família, els teus fills o la teua parella, sinó per tu mateixa, perquè la vida és meravellosa. I has de donar gràcies de seguir viva i d'haver passat aquest càncer, perquè si n'hagueres tingut un altre tipus haguera sigut més difícil sobreviure", assegura.

Vora 20.000 càncers detectats a la Comunitat Valenciana

El programa de prevenció de càncer de mama de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha realitzat des que es va posar en marxa l'any 1992 fins a desembre de 2020 més de 4,7 milions d'estudis mamogràfics i ha detectat prop de 19.600 càncers, la majoria en estadis precoços.

És el tumor amb la supervivència més alta en dones, ja que s'estima en un 86% als cinc anys del diagnòstic a la Comunitat Valenciana, i la seua mortalitat ha descendit un 28% des de la implantació del programa, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

El Programa de Prevenció del Càncer de Mama (PPCM) de la Generalitat Valenciana té com a objectiu principal la reducció de la mortalitat per aquest càncer a través de la detecció precoç, i compta amb una participació de la població diana (dones de 45 a 69 anys) superior al 71%, mentre que la taxa d'adhesió (dones que acudeixen amb regularitat) és pròxima al 90%.

També et pot interessar

stats