Un estudi determina que un tipus càncer mama es podria curar sense quimioteràpia

En l'assaig clínic en pacients amb HER2-positiu participa un equip de l'Hospital Arnau de Vilanova de València

Una doctora revisa una mamografia
Una metgessa revisa una mamografia

Un assaig clínic liderat pels doctors José Pérez, Javier Cortés, director de l'International Breast Cancer Center (IBCC), situat a Barcelona, i Antonio Llombart, de l'Hospital Arnau de Vilanova de València, conclou que la prova d'imatge PET-*TAC podria identificar al voltant d'un 40% de pacients amb càncer de mama HER2-positiu localitzat que podrien prescindir del tractament amb quimioteràpia.

Aquest és el primer estudi que es fa en pacients amb càncer de mama HER2-positiu localitzat usant un disseny estratègic i adaptatiu, que consisteix a anar adequant el tractament a cada pacient segons la resposta terapèutica que s'observa.

Fruit de la col·laboració de 45 centres d'investigació de set països europeus, les conclusions d'aquest estudi s'han publicat hui en la revista The Lancet Oncology.

Entre el 15% i el 20% de tots els tumors de mama

El càncer de mama HER2-positiu representa entre el 15-20% de tots els tumors de mama diagnosticats i es caracteritza per l'expressió d'una proteïna denominada HER2, que augmenta l'agressivitat i la possibilitat de desenvolupar metàstasi d'aquests tumors.

Les pacients diagnosticades de càncer de mama HER2-positiu localitzat reben sistemàticament tractament amb una combinació de quimioteràpia i anticossos que actuen contra la proteïna HER2.

L'assaig clínic de fase II ha inclòs un total de 356 pacients amb càncer de mama HER2-positiu localitzat que van rebre els medicaments Trastuzumab i Pertuzumab amb quimioteràpia (71 pacients grup A) o sense quimioteràpia (285, grup B). Totes les pacients es van sotmetre a una prova d'imatge amb PET-*TAC després de dos cicles de tractament per a observar la resposta tumoral. El resultat de les proves i la resposta patològica van determinar el tractament a seguir en les pacients incloses en el grup B de l'estudi.

El doctor Cortés ha indicat que "els resultats inicials de l'assaig clínic demostren que l'avaluació primerenca de la resposta al tractament preoperatori exclusiu amb un doble bloqueig del receptor HER2 amb Trastuzumab i Pertuzumab, mitjançant l'ús del PET-*TAC, és capaç d'identificar aproximadament un 40% de pacients que aconsegueixen una resposta completa patològica sense necessitat d'usar quimioteràpia".La resposta completa patològica consisteix en la desaparició completa del tumor en el moment de la cirurgia i s'associa a un pronòstic excel·lent.

El doctor Pérez ha considerat, d'altra banda, que "aquesta estratègia terapèutica sense quimioteràpia s'associa de manera significativa a un perfil de toxicitat més favorable i a una millor qualitat de vida de les pacients".

L'estudi continua actiu i està pendent dels resultats de la supervivència lliure de malaltia invasiva a tres anys, que és el segon objectiu de l'assaig.

També et pot interessar

stats