Un estudi relaciona la contaminació atmosfèrica amb la proliferació del càncer de pulmó

Una de les principals causes són les partícules més menudes, que poden penetrar profundament en el pulmó

Imatge d'arxiu de la contaminació ambiental
Imatge d'arxiu de la contaminació ambiental / Lana Elcova / Shutterstock

Cada vegada està més fixada la relació entre la contaminació i el càncer de pulmó. La contaminació atmosfèrica, causada per partícules fines, pot afavorir la proliferació de mutacions genètiques específiques d'alguns tipus de càncer de pulmó. Això condueix a una major progressió tumoral. Així ho assenyala una recerca que s'ha publicat recentment en la revista científica Nature, que descriu els mecanismes implicats.

Els responsables són investigadors de l'Institut Francis Crick de Londres, que han elaborat un estudi epidemiològic amb dades de 32.957 persones d’Anglaterra, Taiwan, Corea del Sud i el Canadà, per a determinar la correlació entre aquestes partícules fines i la malaltia. També han emprat models de ratolí per a esbrinar els processos cel·lulars que podrien estar darrere.

L'augment de l'exposició a la contaminació s'associa a una incidència major del càncer de pulmó i una de les principals causes són precisament les partícules més menudes, de 2,5 micròmetres o menys (PM2,5), que poden penetrar profundament en el pulmó.

Per exemple, les observacions a un grup de 228 individus amb càncer de pulmó procedents del Canadà van constatar més freqüència de casos després de tres anys d'alta exposició a contaminants atmosfèrics PM2,5. L'estudi suggereix que tres anys d'exposició a alts nivells de contaminació poden ser suficients perquè aparega aquest càncer, resumeix la revista.

Entre altres, van descobrir que les PM2,5 semblen desencadenar una afluència de cèl·lules immunitàries i l'alliberament d’una molècula que produïa una inflamació i afavoria la progressió tumoral en alguns models de càncer. A més, es va demostrar que el bloqueig d'aquesta molècula durant l'exposició a PM2,5 impedia que es desenvolupara el càncer.

“En conjunt, aquests resultats suggereixen que les PM2,5 podrien actuar com a promotores de tumors i agreujar encara més les mutacions canceroses existents", descriu l'article publicat en Nature.

Comprendre aquesta relació pot obrir vies per a la prevenció i proporcionar un argument a favor d'iniciatives per a abordar la qualitat de l'aire com una prioritat per a la salut pública.

També et pot interessar

stats