La contaminació atmosfèrica està darrere de vora quatre de cada deu morts per càncer de pulmó

Els pneumòlegs alerten que es detecten més pacients d'aquesta malaltia entre no fumadors i demanen mesures per combatre la pol·lució atomsfèrica

Imatge d'arxiu de la contaminació a Madrid
Imatge d'arxiu de la contaminació a Madrid / Shutterstock

El 80% dels malalts de càncer de pulmó són persones fumadores, però els pneumòlegs reconeixen que cada vegada troben més afectats per aquesta malaltia entre la població no fumadora. De fet, la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ) ha advertit aquest dimarts que el 36% de les morts per càncer de pulmó s'associen a la contaminació de l'aire.

El col·lectiu mèdic demana mesures preventives per a combatre la pol·lució atmosfèrica. Les partícules en suspensió (PM) són els contaminants atmosfèrics classificats com els més nocius perquè estan compostos per una mescla heterogènia de substàncies com a nitrats, sulfats, carboni, compostos orgànics i metalls. La contaminació de l'atmosfera provoca 265.000 morts cada any, segons reconeix l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

"Hem d'assumir que l'aire que respirem presenta una elevada concentració de contaminants i molts d'ells causen càncer", segons els responsables de la Separ, que han publicat un editorial sobre el tema en la revista Archivos de Bronconeumología sota el títol de "Contaminació ambiental i càncer de pulmó: el poder carcinogènic de l'aire que respirem".

"Igual que hem fet amb el tabac, els professionals reclamem una presa de consciència social i dels poders públics sobre aquest fet per a poder combatre'l de manera decidida i adequada", ha conclòs la biòloga.

També et pot interessar

stats