Un 21% de les dones que usen aplicacions de cites pateixen una violació

Així es desprén de l’últim informe sobre violència sexual de la Federació Dones Joves

Imatge d'arxiu d'una mobilització de la Coordinadora Feminista de València en protesta contra la violència masclista
Imatge d'arxiu d'una mobilització de la Coordinadora Feminista de València en protesta contra la violència masclista / À Punt NTC

Un 21% de les dones que han utilitzat una aplicació per a tindre cites a través d’internet va ser forçada a mantindre una relació sexual mitjançant violència explícita, segons les conclusions de l’estudi Apps Sense Violència Sexual, que va realitzar la Federació Dones Joves en 2022.

Però no és l’única dada preocupant d’aquesta investigació que ha analitzat 1.400 perfils masculins i femenins en una investigació que ha comptat amb una anàlisi tant qualitativa com quantitativa, a més d’enquestar 963 dones.

La part de l’anàlisi corresponent a les trobades presencials, duta a terme exclusivament de manera quantitativa, mostra unes xifres esgarrifoses de violència sexual en les cites. Segons els resultats de l’informe, un 57,9% de dones afirmen que es van sentir pressionades a mantindre relacions sexuals en aquestes trobades, mentre que un 40% indica que va sentir el mateix en relació amb pràctiques de dominació sexual o BDSM. Així mateix, quasi un 30% de les dones diuen que la seua parella sexual va continuar amb una pràctica després d'haver manifestat elles dolor físic i desig de parar.

Aplicant l’anàlisi del discurs i la perspectiva de gènere als perfils analitzats i les converses mantingudes, i tenint en compte que les aplicacions de cites s'han convertit en una forma habitual de cerca de relacions sexoafectives per a la joventut amb més de 4.500 milions d'usuàries i usuaris en l'àmbit global, les autores conclouen que en aquests nous espais relacionals es reprodueix el continu de violències masclistes dels entorns físics que s'adapta i fins i tot s'amplifica a causa de les especificacions d'immediatesa i anonimat.

Consideren que, com a mediadores de relacions sexoafectives, les aplicacions de cites constitueixen una tipologia de xarxa social especialment significativa quant a la reproducció d'ideals femenins subordinats, consolidats sobre estereotips patriarcals. En aquest sentit, afirmen que és fàcilment identificable un nou model de feminitat que consolida la identitat i el poder de les dones en el seu atractiu i la seua sexualitat. Una “nova feminitat” que els ofereix a les joves una suposada modernització de la feminitat tradicional de la maternitat i la llar, però que manté una definició homogènia i profundament esbiaixada del gènere de les dones, reduïdes ara a un altre aspecte de la seua sexualitat i subordinades a la mirada masculina, denuncien.

Aquest nou ideal femení que identifiquen a l’informe és fàcilment distingible en les aplicacions de cites com a part dels requisits dels perfils masculins quant a la dona que busquen conéixer. En aquest sentit, destaca l'alternança d'adjectius tradicionals com senzilla, riallera, bonica o femenina amb uns altres com atrevida, de ment oberta o segura de si mateixa, aquests últims sempre en relació amb la seua sexualitat. Al seu torn, es percep un fort menyspreu a les dones que no encaixen amb aquest model, a vegades fins i tot de manera explícita o violenta.

També et pot interessar

stats