La UMH estrena a Elx una obra musical basada en els registres cerebrals d'una persona cega

La primera part del concert pretén introduir les relacions existents entre la música, la neurociència i el cervell

Escàner d'una persona invident
Escàner a una persona invident / Universitat Miguel Hernández

La Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx celebra aquest divendres el concert Música, sinestèsia i cervell, basat en els registres cerebrals d'una persona cega, que inclou l'estrena de l'obra musical El sueño de Berna. L'obra musical està composta per Miguel Franco, contrabaix solista de l'Orquestra Simfònica d'RTVE, segons ha explicat la institució docent en un comunicat.

La peça està inspirada en els registres cerebrals obtinguts en la UMH amb un nou implant cerebral, basat en microelèctrodes intracorticals, que ha sigut capaç d'induir la percepció de formes simples i lletres en una persona cega. En concret els investigadors se centren en els registres de l'activitat de les neurones pròximes als elèctrodes.

La primera part del concert pretén introduir, d'una forma divulgativa, les relacions existents entre la música, la neurociència i el cervell. Serà a càrrec de la pianista Ángela Alonso, que interpretarà algunes obres d’Aleksandr Skriabin relacionades amb la sinestèsia, que és la capacitat que tenen algunes persones per a veure colors quan escolten música. 

Els investigadors recrearan durant aquesta part del concert la percepció auditiva i visual de la música, il·luminant l'auditori amb els colors de la música que s'escolte en el moment per a diluir les fronteres entre el so i el color. En la segona part del concert, Octavio de Juan (viola) i Ángela Alonso (piano) interpretaran obres de Schubert i Brahms.

El catedràtic de la UMH i membre del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa en Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) Eduardo Fernández, presenta el concert, al qual podran accedir tots els interessats fins a completar l'aforament dels cinemes Odeon.

Els investigadors de la UMH i CIBER-BBN han utilitzat una tecnologia nova que ofereix una major resolució que els registres convencionals i els permet registrar l'activitat de cèl·lules individuals. Gràcies a això, han pogut posar de manifest diferents patrons d'activitat en la part del cervell que s'encarrega de la visió durant el somni en una persona completament cega durant més de 17 anys.

Una de les troballes, segons comenta l'investigador Eduardo Fernández, va ser que la transició entre els estats de vigília i somni recorda molt al que succeeix en moltes composicions musicals, per la qual cosa els investigadors van contactar amb Miguel Franco, que es va interessar per aquests resultats i la possibilitat de crear una nova obra musical basada en aquests registres.

També et pot interessar

stats