La UE proposa suavitzar les exigències ambientals de la PAC davant de les protestes del camp

La Comissió avalua la possibilitat d'introduir restriccions a la importació de productes agrícoles procedents de Rússia a la Unió Europea

Tractors tallen el pas en la zona del port de València en la protesta del 22 de febrer
Tractors tallen el pas en la zona del port de València en la protesta del 22 de febrer / Rober Solsona (Europa Press)

La Comissió Europea ha proposat aquest divendres suavitzar algunes de les exigències ambientals a les quals obliga la política agrícola comuna (PAC), una mesura que se suma a altres iniciatives adoptades en les últimes setmanes per a tractar d'aplacar les protestes dels llauradors europeus. Les noves propostes són "una resposta directa a les peticions que han rebut les organitzacions d'agricultors a Polònia i altres llocs", segons ha indicat l'executiu comunitari, després d'una conversa telefònica entre la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el primer ministre polonés, Donald Tusk.

En particular, es posen a la taula canvis en algunes de les pràctiques ambientals necessàries per a rebre subsidis i eximeix les xicotetes explotacions (de menys de deu hectàrees) de controls i de sancions relacionades amb els requisits de condicionalitat. Això alleujarà la càrrega per a les xicotetes explotacions, que són el 65% dels beneficiaris de la PAC.

També planteja eliminar l'obligació dels agricultors que reben subvencions de la PAC de no cultivar part de les seues terres, les anomenades BCAM –Bones Condicions Agràries i Mediambientals– i passar en el seu lloc a un pla d'incentius. "En la pràctica, significarà animar els agricultors a mantindre zones no productives, però sense témer pèrdues d'ingressos si no estan en condicions de fer-ho", precisa la Comissió en un comunicat. La mesura s'aplicarà amb caràcter retroactiu, a partir de principis del 2024.

Sobre aquest cas, la Comissió busca garantir la protecció del sòl en períodes que són més sensibles mitjançant una cobertura mínima, ja que la legislació actual ha provocat "rigideses administratives i incertesa". Proposa que l'aplicació aquesta norma de condicionalitat estarà principalment en mans dels estats membres.

També ha anunciat que "està avaluant la possibilitat d'introduir restriccions a la importació de productes agrícoles procedents de Rússia a la Unió Europea" i que d'ací a poc presentarà una proposta.

Les noves disposicions s'han proposat sense que la Comissió Europea haja dut a terme una avaluació d'impacte degut a l'"emergència política", és a dir, les protestes dels agricultors en tota la Unió Europea. "Els agricultors s'enfronten a incerteses cada vegada majors, en particular causades per esdeveniments geopolítics, com la guerra de Rússia contra Ucraïna. Hem de continuar secundant-los en el context actual", ha assegurat l'autoritat europea.

El principal objectiu de les propostes és "alleujar encara més la càrrega administrativa" i donar als agricultors i als estats membres "una major flexibilitat" per a complir determinades condicions; això sí, "sense reduir el nivell general d'ambició dels objectius de protecció mediambiental i climàtica de la política agrícola de la UE".

L'executiu comunitari assegura que, amb els canvis proposats, "serà possible aplicar unes certes normes, d'una manera que siga més compatible amb les realitats quotidianes que enfronten els agricultors sobre el terreny". El portaveu comunitari d'Agricultura, Olof Gill, ha explicat que les propostes de la Comissió "han sigut calibrades amb molta cura, per a mantindre l'ambició ambiental en la política agrària".

També et pot interessar

stats