Troben una dent del dinosaure 'Protathlitis' a Morella

El nou descobriment amplia la distribució del dinosaure que es va descriure per primera vegada l'any passat i que va ser trobat al jaciment Ana de Cinctorres

Troben una dent del dinosaure Protathlitis a Morella
Troben una dent del dinosaure 'Protathlitis' a Morella / Grup Guix

Científics de l'Institut Català de Paleontologia de Sabadell acaben de descriure en la revista científica Historical Biology una dent trobada a Morella (Ports) que han assignat al dinosaure Protathlitis, segons ha informat el Grup Guix en un comunicat.

La nova troballa amplia la distribució del dinosaure, que es va descriure per primera vegada l'any passat i que es va trobar al jaciment Ana de Cinctorres. Les noves dades donen suport a la teoria que el dinosaure va habitar la comarca dels Ports i que els fòssils poden trobar-se a altres jaciments de la zona.

L'estudi d'aquesta nova espècie està sent clau per a conéixer l'evolució dels espinosàurids a Lauràsia, família de dinosaures que ha encuriosit la comunitat científica internacional.

A més de la descripció de les dents, els científics han estudiat dues vèrtebres cabdals d'un altre exemplar diferent de Protathlitis i han conclòs que és un carnívor carcarodontosàurid.

L'article dedicat al Vila-real CF té més de 20.000 descàrregues

D'altra banda, l'article amb la descripció del dinosaure dedicat al Vila-real CF, amb el títol Una nova espècie de dinosaure espinosaure del cretàcic inferior de Cinctorres, va rebre 21.323 descàrregues el 2023, la qual cosa el situa com un dels cent articles publicats en Scientific Reports més descarregats.

Per al paleontòleg de Vila-real Andrés Santos-Cubedo, descobridor del Protathlitis, "són dues bones notícies", ja que, d'una banda, la descripció de la dent de Morella fa pensar que encara queden més fòssils d'aquest dinosaure per descobrir a la comarca dels Ports. I, de l'altra, el "gran acolliment" que ha tingut la publicació científica "la situa entre les cent més destacades del 2023" i "mostra la bona faena que fem des de fa més de vint anys a la comarca".

Santos-Cubedo ha recordat que, malgrat els importants descobriments de dinosaures a Castelló amb cinc noves espècies en els últims deu anys, encara no tenen un gran museu de referència "on puguen veure's totes aquestes troballes".

També et pot interessar

stats