Les tretze vies verdes valencianes, recollides ara en un Atles

Un WebApp permet conéixer al detall les vies des de qualsevol dispositiu electrònic i identifica els elements patrimonials de les antigues línies ferroviàries

Part del traçat de la via verda d'Ojos Negros
Part del traçat de la via verda d'Ojos Negros / Atles de les Vies Verdes de la Comunitat Valenciana

La Conselleria d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible i la Càtedra Demetri Ribes de la Universitat de València han posat en marxa el WebApp 'Atles de les Vies Verdes de la Comunitat Valenciana', on es recullen els traçats de les tretze vies verdes que creuen el territori valencià. 

La directora general d’Obres Públiques, Roser Obrer, i el director de la càtedra, Luis Arciniega, han presentat a Viver (Alt Palància) aquest WebApp que permet als usuaris i usuàries conéixer al detall aquestes vies des de qualsevol dispositiu electrònic, identifica recorreguts, originals o adaptats, així com elements patrimonials de les antigues línies ferroviàries.

Les vies verdes són antics traçats ferroviaris reconvertits en itineraris no motoritzats, idonis per a la pràctica del senderisme i la bicicleta, així com per a descobrir paratges naturals i el patrimoni. Des del govern valencià han assegurat que és fonamental protegir i condicionar aquests itineraris per a potenciar el benestar, el turisme sostenible i el respecte pel territori i el medi ambient.

A la presentació han posat com a exemple la Via Verda d'Ojos Negros, una de les més extenses d'Europa, amb 167,5 quilòmetres, dels quals 75 es localitzen a les províncies de València i Castelló. Històricament, hi circulava la via fèrria de serra Menera i es denomina així perquè connectava amb el Port de Sagunt les mines de ferro d'Ojos Negros de Terol. 

En concret, aquest WebApp oferirà informació de les següents vies verdes: de l’Antic Trenet-València (11,4 km d’extensió en tres trams discontinus), Dénia (5,89 km), Ibi (1,41 km), Llíria (5,75 km), del Maigmó (21,2 km), Manuel (3,2 km), del Mar (5,86 km), d’Ojos Negros (167,5 km), de la Safor (7,83 km), del Serpis – Ibi-Alcoi (5,86 km), Torrevella (6,62 km), del Xixarra (16 km), Xurra (16,2 km). 

Segons ha assenyalat la directora general, aquest atles, a més d'impulsar el desenvolupament local, revalora amb un nou sentit una històrica vertebració territorial. Així, ha destacat que aquest projecte és un encàrrec de la Conselleria a la Càtedra Demetri Ribes amb l'objectiu de generar un atles en què s'identificaren tots els elements patrimonials d'obra pública d'aquesta via de titularitat de la Generalitat.

També et pot interessar

stats