El traspàs de rodalies, més a prop: el Consell iniciarà reunions les pròximes setmanes

El responsable de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat la importància del diàleg amb la plantilla de l'empresa 

Indignats amb Renfe considera insuficients les mesures del govern espanyol per a la xarxa de rodalies
Dos trens a l'estació del Nord de València / À Punt NTC

La Generalitat iniciarà durant les pròximes setmanes les primeres reunions tècniques per al traspàs de la gestió del servei de rodalies sol·licitat pel govern valencià que, encara que serà un "procés molt complex", consideren que ajudarà a tindre un millor servei en la Comunitat Valenciana.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha assegurat que en aquestes reunions es veurà quant costa la prestació del servei i els recursos existents, i a partir d'això s'establirà un calendari per a portar avant la transferència.

El conseller ha admés que la gestió pròpia del servei no és "la solució a tots els problemes" però sí que pot ajudar a millorar les rodalies, sempre que el traspàs a la Generalitat es faça amb els recursos suficients, tant financers com humans.

Catalunya és l'únic exemple de traspàs de gestió de rodalia que hi ha a Espanya –i encara no és completa– i la negociació ha portat molts anys, ha destacat el conseller, que advoca per agilitar el procés fins i tot sabent que serà complex però fent passos "que siguen solvents".

Per a España, és una qüestió d'eficàcia, perquè tindria "tot el sentit del món" que una administració pròxima a la ciutadania siga la que tinga la competència. "Segurament, si les rodalies estigueren en mans de les comunitats, no hauríem assistit a tants anys de falta d'inversió durant diferents governs en la mobilitat quotidiana", ha assegurat.

El conseller ha destacat la importància del diàleg amb els treballadors i treballadores de l'empresa perquè l'acord al qual s'arribe siga amb la seua participació, i ha emfasitzat que el traspàs de la plantilla de maquinistes dependrà del model pel qual finalment s'opte. 

Respecte a les cancel·lacions i retards que pateixen els trens del nucli de València i Castelló, el responsable de Mobilitat ha remarcat que "comparteix i entén" la indignació dels milers d'usuaris que veuen cada nit com es cancel·len els seus trens de l'endemà.

El conseller España ha assegurat que el servei que es presta en l'actualitat és pitjor que el de fa uns anys, en què "la febra per l'alta velocitat" s'ha combinat amb una "infrainversió" en la mobilitat del dia a dia creant la paradoxa de tindre grans línies de connexió entre ciutats de diferents comunitats i més dificultats per a moure's entre ciutats de la mateixa comunitat autònoma.

També et pot interessar

stats