Torna l'horari d'hivern, amb temperatures de ple estiu
Amb el canvi d'hora, que s'aplica en tota la Unió Europea, torna el debat al voltant de la conveniència
L'octubre tanca aquest cap de setmana amb temperatures que superen els 30 graus, lluny de l’oratge habitual d’aquestes dades, però això no evita que, com cada any, es produïsca el canvi a l’horari d’hivern.
El dubte de sempre torna a sorgir: hem de canviar a una hora més o menys? Doncs aquest dissabte, a les 3 de la matinada seran les 2; és a dir: endarrerim els rellotges i tenim una hora més de descans. És una mesura que Espanya aplica des del 1940 i que cada vegada té més veus crítiques sobre la utilitat econòmica.
De fet, Manuel Alcaraz, investigador de l’Institut d’Enginyeria Energètica de la Universitat Politècnica de València, ha explicat que “les dades disponibles indiquen que l’estalvi energètic no és tan gran”, aproximadament un 5%. En diners, serien uns 300 milions d'euros, segons l'Institut per la Diversificació de l'Energia. Una estimació que fa temps que no s'actualitza, tenint en compte el canvi “de tota l'energia d’enllumenat a led durant els últims deu anys, que ja és un 80% més eficient que la llum incandescent”.
Alineats amb Berlín, per decisió de Franco
El cas d'Espanya és especial. Des del 1940, per decisió de Franco, es va adoptar l'horari de Berlín. Un canvi que adoptaren també altres països temporalment i que ací encara es manté. França, Bèlgica i Luxemburg tenen el mateix horari que Espanya.
“Tenim la mateixa hora que Polònia, amb horari diferent que Portugal i el Regne Unit, que tenen la mateixa franja solar, però estan a una hora més”, ha detallat Alcaraz.
Per la seua banda, segons Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI), entitat especialitzada en polítiques de l'ús del temps, la implantació de l'horari de Londres i Lisboa permetria disposar de més llum solar al matí a l'hivern i reduir la quantitat de llum nocturna durant l'estiu. Tanmateix, aquest canvi proporcionaria beneficis a la salut de les persones i la naturalesa, però també al medi ambient per la reducció en el consum energètic, segons la BTUI. Amb tot, d'acord amb el BOE (Butlletí Oficial de l'Estat), l'actual costum de canvi horari es mantindrà almenys fins al 2026.
La UE, cap a la supressió del canvi?
Aplicar el canvi d'hora és una decisió comunitària que s'aplica en tota la Unió Europea. En el cas del canvi d'horari d'hivern, sempre es produeix l'últim diumenge d'octubre, com indica la Directiva Europea 200/84CE, que també regeix el canvi a horari d'estiu en el mes de març. El criteri canvia també en altres parts del món, com als Estats Units, on no es fa.
La Comissió Europea va proposar l'any 2018 eliminar aquest canvi horari i que després de març del 2019 no es tornaren a avançar o endarrerir els rellotges. No obstant això, la presidència de la UE va decidir finalment retardar la decisió, ja que nombrosos estats membres necessitaven un període més prolongat de preparació tècnica.