La Comissió Europea proposarà abandonar el canvi a l'horari d'hivern

Una enquesta de la institució revela que el 80% dels ciutadans de la UE vol posar fi a aquesta pràctica.

Una enquesta de la CE revela que el 80% dels ciutadans de la UE vol posar fi al canvi d'hora
Una enquesta de la CE revela que el 80% dels ciutadans de la UE vol posar fi al canvi d'hora / Leonhard Foeger

La Comissió Europea (CE) proposarà abandonar el canvi a l'horari d'hivern. Així ho ha anunciat Jean-Claude Juncker, president de la institució, com a conclusió del debat mantingut a Brussel·les des d'aquest dijous. En una consulta no vinculant, el 80% dels 4,6 milions d'europeus que hi han participat havien demanat eliminar el canvi d'hora.

El president de la CE ha explicat a la cadena alemanya ZDF que a pesar que la consulta no és vinculant, no té sentit ignorar-ne els resultats, tot i que la iniciativa de l'executiu comunitari seria només l'inici d'un procés que encara ha de passar per algunes fases més. 

Aquest divendres la CE presentarà la proposta formal per a eliminar l'horari d'hivern. Després el debat es traslladarà al Consell Europeu, on es discutirà entre els estats membres de la UE.

La consulta platejada per la comissió on es pregunta per la continuïtat de l'actual horari d'estiu segueix la línia d'una resolució que va aprovar el mes de febrer pel Parlament Europeu. En el document es reconeixia la falta de proves científiques concloents sobre els efectes perjudicials del canvi d'hora, encara que sí que apuntava alguns indicis.

L'executiu europeu no es planteja en cap cas trencar l'harmonització que hi ha des de l'any 2001 al si de la UE i que alguns països que s'inclinen unilateralment cap a un sentit o un altre en la qüestió del canvi horari.

Les Corts volen l'horari d'es

tiu

La cambra legislativa de la Comunitat Valenciana ja ha demanat dues vegades aquesta legislatura que es mantinga l'horari d'estiu pels beneficis econòmics i socials que comporta per al territori valencià. 

Va ser l'any 2016 quan les Corts va acordar afegir-se a la proposta de mantindre l'horari d'estiu i va demanar el Govern d'Espanya que adoptara les mesures necessàries per a obrir un debat social i sobre el fus horari. 

Facua demana suport al Govern d'Espanya

L'associació Facua-Consumidors en Acció no ha tardat a pronunciar-se sobre la proposta anunciada per Jean-Claude Juncker i ha demanat a l'executiu espanyol que done suport a la decisió. També li han reclamat que adapte el fus horari d'Espanya a GTM 0, el mateix que correspon a Portugal i el Regne Unit perquè consideren que és més adequat per la localització geogràfica d'Espanya.

Per a Facua, la supressió del canvi d'hora permetria aprofitar millor les hores de llum i estalviar significativament en les factures dels usuaris i usuàries.

Estalvi energètic i de factura

Diverses organitzacions ecologistes han coincidit a assenyalar que, si s'elimina el canvi horari estacional, caldrà fer una avaluació sobre demanda energètica i emissions. Des de Greenpeace, demanen "compensar amb mesures addicionals d'estalvi d'energia per a protegir el planeta i les butxaques dels consumidors", davant  la virtual supressió del canvi d'hora. Des d'Ecologistes en Acció asseguren que si es feren canvis profunds, s'aconseguiria un estalvi energètic d'entre un 20 i un 30 %, però que el canvi horari no té una gran incidència ni per a l'economia ni per a l'energia perquè no hi ha estudis que donen suport a aquesta idea. 

L'associació Facua-Consumidors en Acció també ha demanat a l'executiu espanyol que done suport a la decisió i li han reclamat que adapte el fus horari d'Espanya a GTM 0, el mateix que correspon a Portugal i el Regne Unit perquè consideren que és més adequat per la localització geogràfica d'Espanya. Per a Facua, la supressió del canvi d'hora permetria aprofitar millor les hores de llum i estalviar significativament en les factures dels usuaris i usuàries.

També et pot interessar

stats