Teresa Ribera resta importància a la "reacció en calent" de les elèctriques contra el pla de xoc per l'escalada de la llum

La ministra de Transició Ecològica remarca la importància de prendre mesures i deixa clar que una central nuclear no es pot aturar sense autorització

La central nuclear de Cofrents en una imatge d'arxiu
La central nuclear de Cofrents, en una imatge d'arxiu / Central nuclear de Cofrents (Europa Press)
15 de setembre 2021 - 10:20

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat aquest dimecres en una entrevista en TVE que les grans empreses elèctriques sí que tenien informació de la voluntat del govern de "mitigar" que la pujada de la llum no afectara tan intensament la butxaca dels consumidors. Ribera ha recordat que les mesures tenen un "marcat caràcter temporal" i entén que les elèctriques preveien arribar a uns beneficis que amb aquestes mesures no tindran. "La primera reacció és en calent. Fins a cert punt és una reacció natural que cal entendre, però també és important entendre el context, el país i el moment en què vivim", ha defensat.

La vicepresidenta ha tornat a reiterar que aquest encariment del preu de l'energia és una tendència que no sols afecta Espanya, sinó que ocorre també a altres països europeus. "El que estem veient es correspon amb turbulències internacionals, no és una cosa pròpia del mercat ibèric", ha explicat. També ha deixat clar que el govern estarà "pendent" per si cal prendre mesures més enllà de les incloses en el pla de xoc anunciat aquest dimarts.

Preguntada per si les empreses poden tancar les centrals nuclears com han advertit que podria acabar ocorrent, la ministra ha deixat clar que tancar una central no depén de la voluntat del propietari, sinó del gestor del sistema Red Eléctrica, que en garanteix el subministrament, entre altres aspectes. Ribera ha afegit que és conscient que en aquesta protesta mostren disconformitat amb les mesures i ha demanat "uns dies" per a veure amb el sector les mesures.

Ribera feia així referència a la reacció del Fòrum Nuclear, que representa els interessos de tot el sector atòmic a Espanya i del qual formen part Endesa, Iberdrola, Naturgy i EDP Espanya, que ahir dimarts va expressar el rebuig total del sector nuclear al pla de xoc amb el qual es pretén rebaixar el rebut de la llum un 22%. Les grans empreses han mostrat la seua voluntat de plantar cara a aquest paquet de mesures, inclús per la via judicial.

També et pot interessar

stats