Les elèctriques amenacen d'aturar l’activitat si el pla de xoc del govern entra en vigor

El Fòrum Nuclear assegura que les mesures penalitzen “encara més” la generació elèctrica d'origen nuclear

Central nuclear Cofrents
Central nuclear de Cofrents / À Punt NTC

El paquet de mesures per abaixar el preu de la llum que ha aprovat el govern espanyol ja genera les primeres crítiques de la indústria. El Fòrum Nuclear, que representa els interessos de tot el sector atòmic a Espanya i del qual formen part Endesa, Iberdrola, Naturgy i EDP Espanya, ha expressat el rebuig total del sector nuclear al pla de xoc amb què l’executiu vol recuperar 2.600 milions d’euros de les empreses elèctriques i al qual se suma també un projecte de llei actualment en tramitació en el Congrés per a minorar el CO₂ en les empreses que produeixen electricitat però que no generen emissions contaminants i es veuen beneficiades pels drets d'emissió.

En un comunicat emés a través de les xarxes socials, el Fòrum ha assegurat que, si el paquet de mesures i la llei per a minorar el CO₂ entren en vigor, el parc nuclear espanyol haurà de cessar l'activitat ja que -diuen- el pla presentat fa que siga insostenible en termes econòmics. “El reial decret llei aprovat en el Consell de Ministres de hui, fins i tot sent d'aplicació temporal, aprofundeix encara més en la penalització a la generació elèctrica d'origen nuclear”, manifesten.

“L'excessiva pressió fiscal que suporta el parc nuclear espanyol i l'impacte del projecte de llei del CO₂ en la redacció actual, units als 3.000 milions d'euros previstos d'inversions per a realitzar fins a cessar l'operació del parc nuclear en 2035 [...] conduirien a la inviabilitat economicofinancera i l'abocarien al cessament anticipat de l'activitat”, sentencien en el comunicat.

Aquest cessament de l’activitat, apunten en el Fòrum, conduiria a un “tancament desordenat” de la generació nuclear, a la consegüent pèrdua de llocs de treball i teixit industrial, a una major dependència energètica de l'exterior i a un increment de la volatilitat del preu en el mercat majorista. 

Pla de xoc per a rebaixar en un 22% la factura de la llum

El Consell de Ministres ha aprovat un paquet de mesures per abaratir el preu de l'electricitat davant del fort i continuat repunt que viu enguany i, especialment, des del mes d’agost. Entre les mesures que més contribuiran a aquesta rebaixa estan la reducció de l'IVA al 10% -que el govern espanyol descarta prorrogar per al gas-, la suspensió de l'impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l'impost de l'electricitat al 0,5% i la contribució esperada de 2.600 milions d'euros per part de les elèctriques procedent dels denominats beneficis caiguts del cel.

També et pot interessar

stats