El temporal avança de sud a nord deixant algunes inundacions i carreteres tallades

Hi ha situació 0 d’emergència per alerta hidrològica a la Plana Baixa i preemergència per pluges a l’interior i el litoral sud de Castelló i l'interior nord de València

Desembocadura riu Algar a Altea (Marina Baixa)
Desembocadura riu Algar a Altea (Marina Baixa) / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 de març 2022 - 20:00 Actualitzat: 23 de març 2022 - 22:02

El temporal no dona treva i continua assotant la Comunitat Valenciana, i s’espera que durant les pròximes hores les precipitacions es facen generals en tot el territori. Seran més persistents en zones de muntanya de l'interior de València i Castelló i del nord d'Alacant, on ja s’han acumulat un bon grapat de litres els últims dies. Des de la passada mitjanit fins ara s'han superat els 100 l/m² en observatoris com ara Orba i la Vall de Laguar.

Davant d'aquest panorama, el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha decretat la situació d’emergència 0 a la Plana Baixa per alerta hidrològica davant la possibilitat que puga haver-hi inundacions que comporten un cert perill per a les persones o els béns. De fet, en localitats com Eslida, Aín o l'Alcúdia de Veo ja s'han superat els 300 l/m², arreplegats en els últims tres dies.

Precisament en aquestes localitats continua plovent amb molta força. Això fa que el veïnat de Borriana mire amb recel cap al riu Anna. Malgrat que el cabal ha disminuït considerablement en les últimes 24 hores, dilluns va estar a punt d’eixir-se’n de mare per la gran quantitat de precipitacions a la zona nord de la serra d’Espadà. 

També s’ha decretat el risc nivell groc per fenòmens costaners al litoral de tota la Comunitat Valenciana a causa del temporal marítim que assota la primera línia de la costa valenciana, on es viu una calma tensa pel que poguera passar en les pròximes hores. De fet, els ports de Sagunt i Gandia continuen tancats des d’ahir dimarts a causa de les males condicions meterològiques.

A Moncofa (Plana Baixa) la força de la mar es nota moltíssim, ja que les ràfegues de vent arriben a 50 km/h i les ones hui han sigut de dos a tres metres, i han arribat a ser de quatre metres els últims dies.

A la localitat de Bunyol els efectius del Consorci Provincial de Bombers de València han intervigut per a retirar un pi que estava en risc de caure per una solsida de terra a causa de les fortes precipitacions, segons ha informat Emergències.

Entre les 16:00 hores i les 20:00 hores les localitats on més precipitacions s’han registrat han sigut la Vall d’Ebo (56,4 l/m²), Orba (43,6 l/m²), l’Orxa (40,4 l/m²), Valallonga (40,2) i la Vall de Laguar (36,4 l/m²).

Desaigüen els pantans

Les precipitacions persistents dels últims dies han multiplicat les reserves hídriques de la Comunitat Valenciana fins al punt que les veus expertes asseguren que tant l'abastiment urbà com la campanya de reg d'enguany i la següent estan garantides.

De fet, aquest dimarts han començat a desaiguar els embassaments d'El Regajo, l'Algar, Benaixeve i Escalona, tots a la província de València. 

Inundacions i carreteres tallades

A Altea (Marina Baixa) s’han tancat a la circulació de vehicles i persones els ponts del Sogall i l’Escorxador, així com la ciutat esportiva, per perill d’una crescuda del riu Algar en la seua desembocadura a la mar, segons ha informat l’Ajuntament del municipi en un comunicat. Aquest riu no sol ser molt cabalós, però recull les aigues de la Serra de Bèrnia i de tota la zona alta de la comarca a més de rebre els afluents dels rius Bolulla i Guadalest, i això ha fet que baixe hui amb més de 30 m3/s. De fet, des de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer han informat que, malgrat que no cal desaiguar l’embassament de Guadalest perquè encara està a un 75% de la seua capacitat, l’estan vigilant de prop per si calgués fer-ho en les pròximes hores o dies. 

D’altra banda, a la Foia de Bunyol hi ha dues carreteres tancades al pas. Una, la CV-421, que comunica Torís i Xiva, està tallada des d’ahir dimarts per la quantitat d'aigua, mentre que l’altra, la CV-421entre Bunyol i el Collado Umán, està tallada per una solsida. A més, segons informa Emergències, hi ha cinc carreteres amb circulació condicionada i una amb incidències. 

Al municipi de Bunyol s’han arreplegat 300 l/m² des de dilluns i el riu de Bunyol, que normalment baixa buit o quasi buit, ara baixa ple i ha afectat algunes infraestructures, com la passarel·la que connecta la ribera del riu amb la fàbrica de paper, que ara continua tancada pel temporal i que ha destrossat la força de l’aigua. Les previsions són que al llarg de la nit caiguen 200 l/m².

Un poc més al nord, a Nàquera, el barranc baixa amb un cabal inferior al de dilluns i ahir dimarts, però, així i tot, l’aigua continua baixant amb molta força i les precipitacions continuen sent persistents. A més, s’espera que continue així durant tota la vesprada i la nit i que cause problemes en algunes zones on es podria acumular l’aigua. 

A la Goleta entre la Llosa i Almenara (Plana Baixa) comença a complicar-se la situació, ja que plou fort en tota la comarca i s’espera que es puguen superar els 60 l/m² en 12 hores.

Pluges fins dissabte

Jorge Tamayo, delegat d'Aemet a la Comunitat Valenciana ha explicat al programa d'À Punt 'Bona vesprada' que de cara als pròxims dies cal esperar més precipitacions en la meitat nord de la província de València i a la província de Castelló. Unes pluges que, si bé no seran tan intenses com aquests dies passats, sí que seran persistents i fins dissabte es continuarà acumulant aigua. Diumenge, afirma, l'oratge serà més afable i, a partir de la setmana que ve, es preveu un canvi en la situació. "No serà una millora substancial", indica, però es passarà de la situació actual de precipitacions persistents durant tota la jornada a una situació d'inestabilitat amb tempestes concentrades a les vesprades.

Emergències recorda la importància d'extremar les precaucions a l'hora de conduir sota la pluja:

També et pot interessar

stats