La pluja multiplica les reserves d'aigua i ompli els pantans valencians

Veus expertes asseguren que aquest augment de les reserves hídriques garanteix tant l'abastiment urbà com la campanya de reg d'enguany i la següent

Embassament de Buseo, a Xera, aquest dimarts
Embassament de Buseo, a Xera, aquest dimarts / À Punt NTC

Les pluges de l'última setmana han augmentat les reserves d'aigua en les conques dels rius Xúquer i Segura un 1,5% i un 1,2% respectivament, per damunt de l'increment mitjà de l'Estat (0,8%). Són dades que ha publicat aquest dimarts el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco). Aquesta aportació extraordinària ha fet créixer els volums d'aigua embassada especialment als pantans de la conca del Xúquer, una de les zones més afectades pel temporal que afecta la Comunitat Valenciana. En conjunt, els embassaments d'aquest riu han pujat fins al 56,6% de la capacitat, un volum 11,7 punts superior a la mitjana espanyola. 

Les precipitacions registrades les darreres setmanes han fet que passem d'un dels hiverns més secs que es recorden en el territori, al març més plujós dels últims anys. Un episodi de pluges que, de moment, les veus expertes consideren beneficiós per al sistema i els aqüífers, segons ha confirmat la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) en un comunicat. 

Eixida de l'aigua en el pantà de Buseo a Xera, la Plana d'Utiel-Requena

La crescuda històrica de rius com el Palància, el Belcaire o el Magre, amb un cabal punta aquest últim de 600 metres cúbics per segon, ha obligat a obrir les comportes dels pantans de l'Alcora, El Regajo, Algar, Benaixeve i Buseo per a laminar avingudes, ja que molts freguen el màxim de la capacitat. Manuel Torán, tècnic de la CHX, ha explicat a À Punt NTC que aquests embassaments no estan retenint aigua ara mateix, ja que alliberen als llits dels rius tota la que els entra.

Aquesta pujada inesperada de les reserves hídriques garanteix no només la campanya de reg d'enguany, precisa Torán, sinó que també permet començar a acumular reserves per a assegurar part de la següent. "Estem en una situació que, afortunadament, és ideal per al començament de la campanya de reg i tenim completament garantit l'abastiment urbà", ha apuntat l'expert. 

Les pluges continuaran incrementant-se en les pròximes hores, especialment a partir d'esta vesprada i les 48 hores següents, quan està previst que s'instal·le sobre el territori valencià una nova borrasca.

També et pot interessar

stats