L'astronauta Sara García a les xiquetes: "Animeu-vos perquè la ciència ens necessita"

La també investigadora ha reivindicat la presència femenina en sectors com la ciència i tecnologia en els primers premis Aliança STEAM pel talent femení, Xiquetes en Peu de Ciència

Foto conjunta realitzada en l'entrega dels premis Aliança STEAM
Foto conjunta realitzada en l'entrega dels premis Aliança STEAM / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 de febrer 2023 - 06:30 Actualitzat: 11 de febrer 2023 - 18:11

La investigadora en biologia molecular i membre de la reserva d'astronautes de l'Agència Espacial Europea (ESA), Sara García, ha assegurat que "no hi ha professions de xiques i de xics" i ha instat les xiquetes a "confiar" i animar-se perquè "la ciència ens necessita".

García ha fet aquestes declaracions aquest dissabte al Teatre Principal de Castelló de la Plana, on s'han entregat els premis de l'Aliança STEAM pel talent femení, Xiquetes en Peu de Ciència, en un acte que ha tingut lloc amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. En l'acte han participat la ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría; la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; la consellera d'Educació, Raquel Tamarit; l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, i la rectora de la Universitat Jaume I de Castelló, Eva Alcón.

En la seua intervenció, la científica ha recordat que des de ben xicoteta volia ser astronauta i ha fet referència al nivell més gran d'autoexigència de les dones, que fa que "a vegades ens atrevim menys a fer alguna cosa per no equivocar-nos o fer-ho malament". No obstant això, ha destacat: "Hem de fer-ho independentment, tant si ens ix bé, com no, permetre'ns no ser perfectes i cometre errors i aprendre amb aquests". En aquest sentit, ha volgut recordar que "no hi ha assignatures de xics i xiques".

Per la seua part, la ministra d'Educació ha assenyalat durant l'acte que és necessari que "moltes més dones estudien carreres científiques" perquè és primordial per a Espanya i per a Europa, i ha volgut subratllar que "no podem malgastar el talent femení".

Així mateix, Morant ha dit que "és fals que les xiquetes no servisquen per a la ciència". Per a la ministra, la tasca més important és fer que la recerca es convertisca en una carrera de futur a Espanya i garantir la igualtat de gènere i d'oportunitats.

L'Institut de Física Corpuscular, entre els guardonats

Els primers premis Aliança STEAM pel talent femení, Xiquetes en Peu de Ciència són uns nous guardons que reconeixen els projectes educatius, materials curriculars, innovacions educatives i formatives més innovadores en matèria d'impuls de les vocacions de les xiquetes i joves en les disciplines vinculades a les ciències, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques, en connexió amb les arts i les humanitats en l'àmbit educatiu.

Durant la cerimònia s'han entregat un total de tretze premis a deu centres educatius i tres entitats i organitzacions pels projectes enfocats a impulsar la vocació científica i tecnològica de les xiquetes i les joves.

Entre les entitats guardonades hi ha l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), ubicat a Paterna (Horta) pel seu Projecte Meitner. Recordant Lise Meitner. Per al Ministeri d’Educació i Formació Professional és una proposta “bastant innovadora, ja que no es basa simplement a visibilitzar dones científiques, sinó que aposta per fer-ho des del teatre”.

A l'hora de seleccionar els projectes guanyadors s'han tingut en compte aquells educatius, materials curriculars i innovacions educatives i formatives realitzats durant els dos anys anteriors a la convocatòria i que han tingut repercussió en la teoria o pràctica educativa o formativa.

El Consell reivindica el paper de la dona en la ciència

El ple del Consell s'ha sumat al Dia Mundial de la Dona i la Xiqueta en la Ciència a través d'una declaració institucional. Des de la Generalitat reivindiquen la necessitat d'implementar polítiques destinades a eliminar estereotips de gènere dins de l'àmbit de la ciència i la tecnologia, fomentar les vocacions científiques en xiquetes i adolescents, i visibilitzar el treball d'investigadores i tecnòlogues.

La vicepresidenta i portaveu Aitana Mas ha agraït a les pioneres que van aconseguir trencar barreres en aquests camps i ha valorat la seua aportació, "invisibilitzada o atribuïda als seus companys homes".

També et pot interessar

stats