La taxa de contagis de joves en la vintena duplica la incidència de la Comunitat Valenciana

Un mes després d'acabar l'estat d'alarma, el territori manté la pandèmia sota control tot i la pujada sostinguda de les últimes setmanes

Joves en un bar del Mercat de Colón de València, en una imatge d'arxiu
Joves en un bar del Mercat de Colom de València, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La vacunació per a protegir la població més vulnerable contra la Covid-19 i el progressiu alleugeriment de les restriccions sanitàries pel final de l'estat d'alarma ja deixen entreveure un efecte evident en els patrons de transmissió del virus. Si al principi de la pandèmia les persones més majors i les residències aglutinaven el gruix de contagis, ara les incidències més altes han virat i es concentren en els grups poblacionals més joves.

És especialment cridaner el cas del tram de joves en la vintena, en què la taxa de positius en les últimes dues setmanes és de 91,26 per cada 100.000 habitants, segons els càlculs realitzats per À Punt NTC a partir de les dades desagregades per edats i sexes que publica diàriament la Conselleria de Sanitat Universal i les xifres de població de l'Institut Nacional d'Estadística. És més del doble que la incidència acumulada del conjunt de la Comunitat Valenciana, actualment en 39,76 d'acord amb l'últim balanç del Ministeri de Sanitat, a data de 9 de juny.

Entre el 25 de maig i el 8 de juny són les cohorts de població més jove (entre 10 i 19 anys i 20 i 29) les que registren el pes més gran de contagis de coronavirus, amb taxes d'incidència acumulada prou allunyades de la mitjana autonòmica: 60,57 i 91,26, respectivament. També la generació que està en la trentena, amb 59,19 contagis per cada 100.000 habitants en el període analitzat. Els col·lectius, justament, que ara per ara estan més exposats al virus perquè encara no han entrat en la roda de la vacunació massiva. Segons el calendari amb què treballa la Generalitat, el torn de la franja entre 30 i 39 anys arribarà al juliol, mentre que la immunització dels menors de 30 continua encara sense data.

Sanitat està concentrant tots els esforços al juny en avançar al màxim possible la vacunació dels valencians i valencianes entre 40 i 69 anys: bé per a administrar primeres dosis o bé per a completar la pauta dels majors de 60, a qui se'ls va punxar amb AstraZeneca fa tres mesos i estan pendents de la segona injecció.

Els grups d'edat majors de 70, en què la immunització està molt avançada o pràcticament acabada (en els casos d'octogenaris i nonagenaris) mostren la tendència contrària. La incidència de coronavirus s'ha afonat i no supera la quinzena de positius en cap dels tres trams: 12,56 (70-79), 14,52 (80-89) i (12,17).

En fase d'altiplà

La Comunitat Valenciana, junt amb les illes Balears, pot presumir de tindre la millor situació epidemiològica pel que fa al coronavirus de tot Espanya. El manteniment durant mesos d'un dels paquets de mesures més restrictius del país està en gran part darrere de l'èxit i han permés al territori encadenar dos mesos com l'autonomia amb la incidència més baixa. El passat 30 de març va fregar la nova normalitat amb la punta dels dits pel que fa a transmissió de Covid-19. És l'escenari que l'anomenat 'semàfor' del Ministeri de Sanitat associa amb una incidència acumulada inferior a 25 casos per cada 100.000 habitants. Eixe dia, el territori n'anotava 26,58, el registre més baix mai assolit.

Des que va acabar l'estat d'alarma el passat 9 de maig, la corba de contagis mostra una pujada sostinguda, però molt lenta, que situa la Comunitat Valenciana en el que sembla un altiplà amb la pandèmia, de moment, sota control. La situació, que els experts veuen normal quan es tracta d'incidències tan reduïdes, contrasta amb la clara baixada que han experimentat els contagis en el conjunt d'Espanya, amb una incidència molt superior.

Està per veure com es reflectirà en els indicadors de la pandèmia l'últim pas que la Generalitat ha donat en la desescalada, el més important fins ara, amb el decaïment del toc de queda i la reobertura de l'oci nocturn el passat dimarts 8 de juny. Un còctel al qual cal afegir les festes de graduació i de finalització d'exàmens típiques d'aquesta època de l'any. Els efectes, en tot cas, podrien començar a traduir-se en xicotets repunts, especialment entre la població més jove, a finals de la setmana que ve.

També et pot interessar

stats