Tres de cada quatre contagis es concentren entre menors de 50 anys

La proporció de positius entre la població valenciana de 10 a 19 anys ha crescut 5 punts percentuals des de desembre, però entre els majors de 80 anys n'ha caigut 4.

Un grup de persones caminant per la platja a València
Un grup de persones caminen per la platja, a València / Europa Press

La vacunació contra el coronavirus ha capgirat l’evolució de la pandèmia i el perfil de les persones que s’hi contagien més a sovint.

Ara fa un any, quan la crisi sanitària ja havia mostrat el pitjor de la primera onada i la comunitat científica tot just començava a estudiar el patogen, les xifres mostraven un patró prou generalitzat: a més edat, més vulnerabilitat davant del virus, amb lleugeres diferències per sexes. Això és el que ensenya el monitoratge de les xifres de la Conselleria de Sanitat Universal que elabora l’Institut Cartogràfic Valencià, on es poden veure les dades acumulades des de març de 2021 fins ara.

Durant aquests 15 mesos, però, la distribució dels contagis (i les morts) per grups d’edat ha anat canviant. La severitat de mesures restrictives en vigor en cada moment, l’obertura o tancament dels centres educatius o, fins i tot el clima (quan l’oratge millora hi ha més interacció social en espais oberts) són alguns dels factors que hi han influït. Però la causa que més ha modificat els patrons observats al principi de la pandèmia és, sense cap dubte, l’avanç de la campanya de vacunació.

En aquests moments, a la Comunitat Valenciana 3 de cada 4 contagis es produïxen entre els menors de 50 anys, la franja d’edat on la vacunació va més lenta. En canvi, al desembre, quan encara no havia començat la immunització massiva, aquesta proporció era del 61%, 13 punts menys que en l’actualitat. Des del punt de vista invers: quasi el 40% dels contagis del desembre es concentraven entre els majors de 50 anys i ara aquest percentatge ha caigut fins al 25%.

En aquest gràfic interactiu es poden seguir explorant les dades per dècades en tres moments: just abans de l’inici de la campanya de vacunació (desembre 2020), quan comencen a notar-se els efectes de les primeres dosis administrades (febrer 2021) i en l’actualitat (maig 2021).

Les majors diferències s’observen en els primers grups d’edat que van començar a vacunar i on el procés ja està pràcticament acabat. Per exemple, els contagis entre els majors de 90 anys a penes representen ara l’1% de tots els que s’estan notificant. I així passa fins a la franja dels 50-59 anys (barres en verd en el gràfic inferior).

En l’altre extrem de la piràmide d’edat, el pes dels contagis ha augmentat del desembre fins ara en tots els grups més joves (barres en roig), particularment entre els qui tenen de 20 a 29 anys (4 punts percentuals) i de 10 a 19 (5 punts percentuals).

També et pot interessar

stats