El maig tanca el millor trimestre epidemiològic des de l'inici de la pandèmia

Tots els indicadors s’han desplomat en un 90% des que va començar la vacunació, tot i que la incidència ha remuntat 5 punts en els últims 12 dies

Desenes de persones esperen a ser vacunades en un centre de vacunació massiva d'Alacant
Desenes de persones esperen en un centre de vacunació massiva d'Alacant / Europa Press

A les portes de l’estiu, la situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana s’assembla molt a la que hi havia a finals de juliol de l’any passat, però amb una gran diferència: aleshores la tendència de tots els indicadors era a l’alça i ara, en canvi, no fan més que baixar, amb l’excepció de la incidència acumulada.

El mes de maig ha acabat amb poc més de 4.114 contagis, segons les notificacions diàries de la Conselleria de Sanitat Universal, 119 morts en total i 137 persones hospitalitzades com a conseqüència del coronavirus, 25 dels quals en unitats de cures intensives (UCI).

Respecte a l’abril, això suposa que els positius han caigut un 17%, les hospitalitzacions un 44%, els ingressos a l’UCI un altre 53% i les morts en un 25%. I si la comparació la fem respecte al desembre, quan va començar la vacunació, les xifres d’aquests paràmetres s’han desplomat entre el 92% i el 80%.

Aquesta és la foto fixa dels últims 30 dies però, si ampliem el focus, les dades són encara més esperançadores, ja que el maig ha tancat el millor trimestre epidemiològic des de l’inici de la pandèmia. Mai fins ara havíem encadenat tres mesos consecutius de millora tan marcada. I més, venint del gener i el febrer, quan l’explosiva tercera onada va trencar tota classe de rècords negatius.

Tot i les bones perspectives, ja portem 12 dies seguits en la incidència acumulada a 14 dies que va creixent dècima a dècima. Des del 19 de maig, quan vam tocar el mínim amb 29,3 casos per cada 100.000 habitants, hem arribat als 34,70 en què acaba el mes. Són cinc punts i mig mes. Lluny de la mitjana espanyola (121,75), però cada vegada més prop de deixar de ser l’autonomia amb la taxa més baixa, en benefici de les Illes Balears.

També et pot interessar

stats