La incidència creix en més de la meitat de les 29 grans ciutats valencianes: set estan ja en risc mitjà

La corba s'estabilitza a Vila-real tot i que segueix sent la població on hi ha més transmissió de Covid-19; a Castelló de la Plana la taxa de contagis es multiplica per dos, i a Santa Pola, per quatre

Persones, caminant pels carrers de Castelló de la Plana
Persones caminant pels carrers de Castelló de la Plana / À Punt NTC

Els contagis de coronavirus encadenen dues setmanes de pujada a la Comunitat Valenciana quan es compleix un mes des que va finalitzar l'estat d'alarma. Des del dilluns 24 de maig la incidència acumulada (proporció de positius per cada 100.000 habitants) ha crescut deu punts i ja se situa en 40, a data del 7 de juny. L'últim balanç territorialitzat de la Generalitat arreplega aquests repunts de la pandèmia dels últims dies i, encara que lleus de moment, s'estan començant a notar en els municipis valencians. La gran majoria (un 76%) es manté en situació de nova normalitat, és a dir, amb menys de 25 contagis per cada 100.000 habitants. Però el nombre de poblacions amb risc mitjà per transmissió de Covid-19 (amb incidències acumulades entre 50 i 150) ha crescut de 41 a 56 en les dues darreres setmanes. 

En més de la meitat de les grans ciutats (amb més de 30.000 habitants), que concentren el 55% de la població a la Comunitat Valenciana, la tendència de l'última quinzena és ascendent: el virus creix en 17 de 29, entre les quals hi ha Castelló de la Plana, València i Elx. Set estan ja en risc mitjà: Vila-real (97), Castelló de la Plana (72), Torrent (62), Burjassot (62), Santa Pola (60), Sant Vicent del Raspeig (56) i València (54).

Vila-real, a la Plana Baixa, es manté com el poble amb més incidència del virus. Dues setmanes després de la celebració de la victòria de l'equip groguet en la final de l'Europa League, la corba epidèmica sembla estabilitzada i no s'han complit els pitjors auguris que presagiaven un augment notable de les infeccions, però tampoc s'ha aconseguit doblegar la corba i la ciutat fa més d'un mes que té el semàfor en taronja per coronavirus, amb incidències per damunt de 50. 

Sí que s'ha tallat el pas al SARS-CoV-2 a Xilxes, un dels municipis valencians més afectats pels contagis fa dues setmanes, quan tenia 258 positius per cada 100.000 habitants. En l'última quinzena no s'ha notificat cap nou cas entre el veïnat i la taxa s'ha afonsat a zero. 

Crida l'atenció l'evolució de la pandèmia a Castelló de la Plana, on en dues setmanes la taxa de contagis quasi es multiplica per dos: de 44 a 72. A Santa Pola la incidència s'ha quadruplicat en el mateix període: a data de 24 de maig l'indicador estava en 15, davant els 60 actuals.

Les incidències més altes del virus a la Comunitat Valenciana s'aglutinen fonamentalment en xicotetes localitats d'interior. En el mapa, hi ha tretze en risc extrem, és a dir, per damunt de 250, i quatre superen el miler de casos per cada 100.000 habitants: Toixa (1.495), Montanejos (1.418), Castielfabib (1.299) i Benaixeve (1.111).

També et pot interessar

stats