El Vila-real, campió de l'Europa League després d'una agònica tanda de penals

Gerard Moreno ha avançat el Vila-real, Edinson Cavani ha fet l'empat i una tanda de penals històrica ha decidit el títol

Els jugadors del Vila-real alcen el títol de l'Europa League
Els jugadors del Vila-real alcen el títol de l'Europa League / Efe

El Vila-real ha fet història a Gdansk en conquistar el primer títol. Una final intensa que s'ha decidit per detalls. Els gols de Gerard Moreno i d'Edinson Cavani han portat el partit a la pròrroga, que no ha decidit res. En una tanda de penals històrica, el conjunt groguet ha guanyat el títol i, pel mateix preu, la participació en la pròxima Lliga de Campions. Fins a 22 llançaments han fet falta per a resoldre la final, o han hagut de fer els porters, i és on ha aparegut Gerónimo Rulli, que ha marcat el seu i li ha parat a l'espanyol David de Gea l'últim llançament. Unai Emery també ha fet història en la competició, aconseguint el quart títol d'Europa League, la seua competició.

Gerard Moreno i Cavani, golejadors

Deia Capdevila que les finals no es juguen, es guanyen. I la primera part del Vila-real a Gdansk ha demostrat que en una final la prèvia no marca el joc. El partit ha eixit a l'inrevés de com segurament a Unay Emery li haguera agradat. Pilota del Manchester, una aplanadora física, i resultat per al Vila-real. Els anglesos li han imprés un ritme brutal des de l'inici, amb pressió alta. Els groguets s'han defensat (tot el partit), de vegades com han pogut. Cap ocasió clara de gol, però la sensació que el partit podia posar-se en favor dels red devils.

Però en les finals apareixen els grans jugadors, també. El Vila-real ha aconseguit llevar-se un poc l'angoixa del United. Dani Parejo, Manu Trigueros i un atrevit Yéremi Pino començaven a aparéixer. La pissarra d'Emery havia eixit ja en un parell de córners. Però on ha encertat és en la jugada del gol. Dani Parejo ha assistit amb una rosca envejable per a un rematador com Gerard Moreno, que li ha guanyat la partida a Victor Lindelöf per a batre De Gea.

El United s'ha encoratjat buscant l'empat. El Vila-real s'ha mostrat insegur en la passada, i incapaç d'eixir com li agrada, amb el baló als peus. Marcus Rashford, desaparegut en tot el primer temps, s'ha deixat veure en els últims, i ha tingut l'oportunitat més clara, però Raúl Albiol, el millor groguet del primer acte, ha evitat la rematada d'Edinson Cavani.

El físic del Manchester ha tornat a la màxima expressió després de passar pels vestidors. Una aparició de Capoue sense perill i un penal de Pedraza que el VAR no ha confirmat són les dues accions prèvies al gol de l'empat, que ha marcat Edinson Cavani en el minut 55 en aprofitar un baló solt a l'àrea, després d'una centrada de McTominay.

El gol ha deixat tocat el Vila-real. Emery ha mogut la banqueta. Francis Coquelin, Moi Gómez i Paco Alcácer han entrat per a intentar equilibrar el partit, però el Manchester ha continuat dominant, gràcies a la seua superioritat física. Rashford, Cavani i, sobretot, Bruno Fernandes, que ha aparegut, amb Pogba. Alberto Moreno i Mario Gaspar, últimes substitucions d'Emery. L'orde li ha donat vida al conjunt groguet. I el xiquet de la casa, Pau, ha tingut l'ocasió de donar el primer títol al Vila-real, intentant evitar una pròrroga inevitable.

Millor en la pròrroga

El Vila-real ha entrat en el temps extra totalment canviat, completant els millors minuts de partit. I arribant a la porteria de De Gea. Moi Gómez en el 99 no s'ha atrevit a xutar i ha cedit a Alberto Moreno, que ha tirat fora. Poc després, més clara, la de Paco Alcácer, dins de l'àrea i a la mitja volta envia el baló alt. En la segona part, domini groguet, però sense fortuna de cara al gol.

Tanda de penals històrica

Màxima eficàcia dels llançadors, que han esgotat la ronda completa (10-10), fet que obligava a intervindre els porters. Gerónimo Rulli ha marcat l'11-10, i ha parat el llançament de David de Gea, el que li ha donat al Vila-real el primer títol de la seua història i la participació en la pròxima Lliga de Campions.