Acaba el toc de queda: adeu a set mesos de restriccions a la mobilitat nocturna

En els 225 dies que ha estat en vigor, l'instrument ha anat adaptant-se a la situació epidemiològica, amb cinc canvis d'horari

Un control policial durant el toc de queda, en una imatge d'arxiu
Un control policial durant el toc de queda, en una imatge d'arxiu / César Arxina (Europa Press)

La Comunitat Valenciana soterra aquest dimarts el toc de queda nocturn després de set mesos i mig consecutius de restriccions a la mobilitat nocturna. 32 setmanes ha estat en vigor l'instrument, una fórmula inèdita des del colp d'estat del 23 de febrer de 1981, que quatre dècades després s'ha hagut de recuperar per a fer front a la pandèmia.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva en la vespra de la suspensió de la ferramenta, que considera decisiva per al control del virus. Aquest dilluns ha compartit la "confiança absoluta en la societat valenciana, especialment en els joves, que han tingut un comportament exemplar". La seua fi coincideix amb la recuperació de l'oci nocturn fins a les dues de la matinada, amb l'esperança "en les pròximes setmanes, d'avançar i anar aterrant en la normalitat", en paraules de Puig.

En els 225 dies que ha estat vigent al territori valencià, el toc de queda s'ha anat adaptant a la situació epidemiològica, amb cinc canvis de freqüència i quatre franges horàries: la principal de 22 h a 6 h del matí (122 dies), seguida del tram de la mitjanit a les sis (71 dies). Dues setmanes ha estat actiu l'horari de 23 h a 6 h i quinze dies més en l'últim, de l'una a les sis.

25/10 | Primer toc de queda: des de la mitjanit a les sis

El toc de queda va activar-se al territori valencià en la matinada del 25 d'octubre de 2020 per a frenar uns contagis que acabaven de marcar un rècord: 1.690 positius en un dia. La incidència, que venia dels mínims de l'estiu, havia remuntat a 153,16 casos cada 100.000 habitants a catorze dies.

La Generalitat va ordenar implantar-lo hores després que el govern espanyol va decretar el segon estat d'alarma per la pandèmia. La limitació de la mobilitat nocturna es va establir entre la mitjanit i les sis del matí, si bé en la primera jornada es va retardar a la una de la matinada, per a deixar marge.

21/12 | Segona fase: s'anticipa a les 23 h

El 21 de desembre l'empitjorament de la situació epidemiològica feu que la Generalitat avançara una hora l'inici de les restriccions a la mobilitat nocturna a més d'ampliar el paquet de limitacions. Amb 2.000 casos al dia de mitjana en la setmana anterior [2.091 el dia 19] i la incidència per sobre dels 270 contagis a catorze dies, el Consell decidia limitar al màxim les trobades socials en les festes de Nadal. El toc de queda començava ara a les 23 hores a excepció de les nits de Nadal i de Cap d'Any, quan va permetre que començara a la mitjanit.

07/01 | Tercera fase: s'anticipa a les 22 h

No obstant el toc de queda i la resta de restriccions, el gener explotava la tercera onada de contagis, la pitjor de tota la pandèmia a la Comunitat Valenciana; conseqüència directa, segons la majoria d'experts, de les reunions de la festivitat de Nadal.

El 7 de gener de 2021 la Generalitat va avançar una hora més les limitacions a la mobilitat, a les 22 hores, un tram que estaria vigent durant dèsset setmanes, fins al 9 de maig, i coincidiria amb els registres màxims de la pandèmia: 9.810 contagis el 20 de gener i una incidència de 1.459 casos. Quatre mesos va tardar el territori valencià a assolir un nivell de risc que fera possible minimitzar les restriccions que, tot i la millora epidemiològica, la Generalitat va mantindre de manera preventiva durant la Setmana Santa i Pasqua.

09/05 | Quarta fase: la situació millora i s'endarrereix a la mitjanit

El 9 de maig el Consell endarreria el toc de queda dues hores, fins a la mitjanit, dins d'un procés d'obertura progressiva per la millora epidemiològica. El segon estat d'alarma havia expirat a l'Estat, però la Generalitat havia aconseguit mantindre les restriccions a la mobilitat nocturna amb l'aval del Tribunal Superior de Justícia.

Aleshores la Comunitat Valenciana ja atresorava la incidència més baixa de l'Estat, al voltant dels 45 contagis a catorze dies, i acumulava més de dos mesos per sota dels 60 casos per cada cent mil habitants. Els positius diaris havien passat dels més d'un miler de començament d'any a poc més de cent.

24/05 | Última etapa: es retarda a la una de la matinada

Des del 24 de maig el toc de queda s'ha aplicat entre la una i les sis del matí, mitjançant una nova autorització del TSJCV. Passada la quinzena, aquest dimarts expira la cinquena fase del toc de queda, just quan s'ha consolidat la millora epidemiològica dels últims mesos i des de fa onze setmanes el territori valencià manté una incidència per sota dels 50 casos

També et pot interessar

stats