El Consell endureix el tancament perimetral, limita a 6 persones les reunions i avança el toc de queda

Únicament s'autoritzaran desplaçaments degudament justificats i no serà excepció les visites a familiars i afins.

Resum de les noves restriccions aprovades per la Generalitat Valenciana
Resum de les noves restriccions aprovades per la Generalitat Valenciana / Marta Pascual

La Comunitat Valenciana estarà tancada perimetralment amb l'única excepció de tornar al lloc de residència habitual. Únicament s'autoritzaran desplaçaments degudament justificats i no serà excepció les visites a familiars i afins. A més, les reunions familiars podran tindre un màxim de sis persones (d'un màxim de dos grups) i el toc de queda es fixa a les 23:00 hores, excepte els dies 24 i 31 de desembre, que serà a la mitjanit. Aquestes són les principals mesures que ha exposat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en roda de premsa per a informar sobre les restriccions del Consell per a frenar l'avanç de la pandèmia a la Comunitat Valenciana.

Puig ha comparegut acompanyat de la consellera de Sanitat Universal Ana Barceló per a informar de les mesures acordades en la reunió extraordinària de la comissió interdepartamental de salut, a la llum de l'empitjorament de la situació epidemiològica.

Les noves mesures

Ximo Puig ha enunciat tres mesures noves que s'han acordat en la comissió interdepartamental. El president de la Generalitat també ha lamentat "alterar els plans de les famílies", però la situació de la pandèmia, ha insistit, ha fet que s'hagen d'adoptar noves mesures per "combatre-la millor".

Aquestes mesures, que entraran en vigor el pròxim dilluns, persegueixen restringir els contactes socials. "S'ha demostrat i constatat que és la mesura més eficient contra la pandèmia", ha dit Puig.

- Cap reunió podrà superar les 6 persones, ni en espais públics ni en privats, i ni per Nadal ni per altres motius. A més, només podran estar en el mateix espai dos grups de convivència com a màxim.

- S'endureixen les restriccions a la mobilitat nocturna. Només es podrà circular pel carrer fins a les 23 h amb dues excepcions: el dia 24 i el dia 31, que s'ampliarà fins a les 00:00 h.

- El confinament perimetral es reforça, en paraules de Puig, "de forma rellevant". Així, la restricció d'entrar i eixir de la Comunitat Valenciana continua fins al 15 de gener sense excepció i només podran entrar a la Comunitat Valenciana les persones que tornen al seu lloc de residència habitual. El cap del Consell ha matisat que, entre aquests residents, estarien les persones que, per raons de treball o estudi, estan fora, però tenen el seu domicili ací.

"No ens estem jugant el Nadal, sinó la salut, el treball i el futur dels valencians"

"No ens estem jugant el Nadal, sinó la salut, el treball i el futur dels valencians", ha expressat Ximo Puig. També ha alertat que "no valen excuses" i ha apel·lat a l'esforç de les valencianes i els valencians per encoratjar-nos a resistir davant aquesta nova onada. "Fem un Nadal segur", ha demanat a la població.

En l'horitzó de futur, ha assegurat també el president, ja està la vacuna, malgrat que encara no se saben les dades en què començarà el procés de vacunació a la Comunitat Valenciana. Ximo Puig ha insistit, en aquesta línia, ja es tenen tots els recursos i l'equip humà necessaris per a començar a administrar-la. "Prevenció, compliment i gràcies a tots", ha acabat.

El paper dels joves

A Ana Barceló, consellera de Sanitat Universal, li han preguntat pels motius que han propiciat aquest augment de contagis. "Segurament, és per una relaxació de mesures", ha comentat la consellera. També ha puntualitzat que no hi ha casos concrets, però que els brots s'estan donant en un 42% entre persones de 25 i 64 anys. "Un de quatre, a més, es produeix entre els 15 i 34", ha afegit, "mentre que en les persones més vulnerables, majors de 64 anys, només hi ha un 20%". Aquesta lectura, ha dit Barceló, els porta a pensar que el coronavirus s'està propagant de manera més forta entre "les persones amb més mobilitat, vida social i relacions".

Els centres comercials i les escoles

La consellera de Sanitat també ha respost a la qüestió de si les compres de Nadal estaven afectant aquesta corba ascendent. "El 70% dels contagis es produeix en l'àmbit social, i d'aquests, un 90% en les reunions familiars i socials. Crec que és evident on hem de posar l'accent", ha remarcat. Barceló, a més, ha afegit que se seguiran controlant els aforaments, i ha recordat que s'han de respectar al 50%, com ja està establit.

D'altra banda, se li ha plantejat a Ximo Puig la possibilitat d'ajornar la tornada a escola, com han fet a Catalunya, fins a l'11 de gener. El president ha contestat que, en aquests moments, el Consell no s'ho planteja, però que aniran adaptant-se, com ho han fet, a la situació que va marcant la pandèmia.

També et pot interessar

stats