El Suprem rebaixa una agressió sexual a abús pels dubtes sobre si una relació amb una menor va ser consentida

La llei del 'només sí és sí' aprovada en el Congrés suprimeix la diferència entre ambdós tipus delictius, per això en el futur aquests comportaments es castigaran com a agressions sexuals

La façana del Tribunal Suprem en una imatge d'arxiu
La façana del Tribunal Suprem en una imatge d'arxiu / Óscar del Pozo

El Tribunal Suprem ha rebaixat de dotze a huit anys de presó la condemna a un home per abusar sexualment d'una menor en un municipi de València, ja que qualifica amb aquest concepte —abús— els fets en compte de com a agressió sexual, segons arreplegava una resolució anterior del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que el processat va recórrer. Els magistrats del Suprem corregeixen aquest veredicte perquè entenen, en canvi, que no va haver-hi violència ni intimidació en l'episodi jutjat, sinó que la relació va ser consentida. 

La sala penal de l'alt tribunal estima parcialment així el recurs del condemnat contra la sentència del TSJCV, que alhora en ratificava una altra de l'Audiència de València per un delicte d'agressió sexual.

L'ordenament jurídic espanyol fixa en setze anys l'edat del consentiment sexual, però en aquest cas la menor en tenia només catorze, amb la qual cosa l'acusat va cometre un delicte d'abús. La llei del 'només sí és sí' que aquest dijous va aprovar el Congrés i que ara serà tramitada al Senat suprimeix la diferència entre ambdós tipus delictius i per això en el futur aquest tipus de comportaments seran castigats igualment com a agressions sexuals.

Els fets van ocórrer la matinada del 23 de febrer de 2020. El condemnat, que aleshores tenia dènou anys, va accedir a l'habitació on estava la menor amb un amic i després de demanar-li a ell que isquera, va tancar la porta col·locant una cadira per a impedir-ne l'accés des de l'exterior. Allà va mantindre relacions sexuals amb la xica.

Segons la sentència, el condemnat tenia minvades les facultats per l'alcohol, per la qual cosa se li aplica l'atenuant d'embriaguesa. Ell defensa, en el recurs, que hi va haver consentiment en l'intercanvi sexual, però la sentència d'instància assenyala que es va valdre de violència i intimidació per a obligar la jove a mantindre aquella relació.

I el Suprem assenyala haver detectat "alguna fissura en el procés valoratiu de la prova" realitzat per la sentència de l'Audiència i del TSJCV que podria haver sigut fonamental, per l'eventual rellevància, fins al punt d'arribar a donar lloc a un pronunciament diferent i més favorable a l'acusat.

Cita, per exemple, que un guàrdia civil va manifestar que la menor els va dir que "li estàvem fotent la nit", reacció que no sembla encaixar molt bé amb la situació que estiga patint una jove de catorze anys que és rescatada per la policia perquè està sent objecte d'una agressió, opina l'alt tribunal. Els magistrats recorden el testimoni d'una amiga de la víctima, que va declarar que abans de l'episodi es va besar públicament amb dos xics. Si són els mateixos que després anaren amb ella al pis on van succeir els fets, seria "més compatible" que la relació que amb qualsevol d'ells mantinguera fora consentida, precisen.

La sentència del Suprem afig que la prova arreplegada en les resolucions dels altres dos tribunals és "insuficient" per a acreditar que hi haguera algun tipus de força o intimidació per part del condemnat en la relació sexual que va mantindre amb la menor. El que permet concloure, en canvi, és que l'home va mantindre una relació sexual consentida amb la menor, i aquests fets són constitutius d'un delicte d'abús sexual.

El Suprem no sols redueix així la pena de presó, sinó que també rebaixa de deu a cinc la prohibició d'aproximació a la menor i de comunicació amb ella, la d'inhabilitació especial per a qualsevol professió o ofici que comporte contacte regular i directe amb menors i la de llibertat vigilada, encara que manté la indemnització a la víctima de 20.000 euros.

També et pot interessar

stats