Llum verda del Congrés a la llei del 'només sí és sí'

La norma avança cap al Senat després de rebre el suport de quasi tots els grups excepte del PP i Vox, que hi han votat en contra

Montero, aquest dijous
Montero, aquest dijous / Congrés dels Diputats

La llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com a “només sí és sí", ha sigut aprovada aquest dijous al Congrés. La norma ha rebut el suport del PSOE, Unides Podem, ERC, Ciutadans, PNB, EH Bildu, Més País, Compromís i Junts, entre altres. Per contra, PP i Vox s'han oposat a la llei.

La llei, que ha patit canvis durant la tramitació en la cambra baixa, manté la modificació del Codi Penal per a eliminar la distinció entre abús i agressió sexual, fa del consentiment exprés la clau per a jutjar els delictes sexuals i garanteix una atenció integral a les víctimes.

A més, amb les esmenes incorporades, considera il·lícita la publicitat que contribuïsca a promoure la prostitució, reconeix el dret a la residència i al treball a les víctimes de violència sexual en situació irregular, en el marc de les autoritzacions excepcionals recollides en la llei d'estrangeria.

També reconeix el dret a rebre ajudes a les mares dels menors assassinats per les seues parelles o exparelles, com a víctimes de la violència vicària, i blinda el finançament de les mesures incloses en el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, en establir-se que el govern espanyol haurà d'aprovar les partides pressupostàries necessàries.

En aquesta jornada, després d'una llarga votació de desenes d'esmenes, només se n'han aprovat quatre en el ple, la principal, consensuada pel PSOE, Podem, ERC i Bildu perquè els menors que cometen delictes sexuals tindran l'obligació de realitzar programes formatius sobre educació sexual i d'igualtat de gènere.

El feminisme torna a fer història

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha celebrat aquest dijous que, amb l'aprovació en el Congrés de la llei, el moviment feminista "torna a fer història" i s'ha mostrat convençuda que serà dels drets més importants "que puguem deixar a les nostres filles en el present i en el futur".

Montero ha recordat en el seu discurs a víctimes de la violència sexual com les xiquetes d'Alcàsser, Nevenka Fernández, Nagore Laffage o la de La Manada en els Sanfermines de 2016, després del que ha insistit que el moviment feminista "troba avui la millor resposta del govern de coalició i de les Corts" perquè les institucions i l'Estat diuen "a una només sí que és sí, germana jo sí que et crec".

També et pot interessar

stats