Consentiment, educació sexual i assistència a les víctimes: claus de la llei del 'només sí és sí'

L'últim tràmit per a la seua aprovació és al Senat, on haurà d’obtindre majoria absoluta

Claus de la nova llei d'igualtat 'només sí és sí' / À Punt NTC

Després de dos anys, la nova llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com a 'només sí és sí', ha arribat al Congrés dels Diputats. L'últim tràmit per a la seua aprovació és al Senat, on haurà d’obtindre majoria absoluta.

La pedra angular del text és el consentiment. Amb la llei actual és obligatori demostrar que hi ha hagut una resistència davant de qualsevol agressió sexual. La nova reforma reformula la tipificació dels delictes sexuals en el Codi Penal, de manera que ja no hi haurà diferenciació entre abús i agressió. A més, s'inclourà com a agreujant la submissió química, o cosa que és el mateix, drogar una dona per a sotmetre-la. També es podran prendre mostres biològiques sense denúncia prèvia i es condemnarà la difusió d'imatges sense el consentiment de la persona.

A banda, serà necessària una educació sexual i en igualtat que estaran obligats a seguir els agressors que siguen menors d'edat. Aquest ha sigut un dels últims punts a afegir-se a la llei.

La qüestió d'erradicar el proxenetisme ha sigut la que més fricció ha creat amb els socis de govern. Encara que el PSOE, finalment, ha retirat de les esmenes la regularització de la prostitució per a poder donar llum verda a aquesta llei, sí que s’hi esmena per a prohibir la publicitat relacionada.

Una altra novetat serà la inclusió de la violència econòmica com una altra forma de violència masclista, a sumar a les violències sexual i vicària. Amb la nova llei hi haurà penes de presó per als progenitors que no paguen les pensions dels fills i les filles.

Així mateix, l'assistència a les víctimes es reforçarà amb la creació de centres de crisi d'atenció les 24 hores, tant per a persones adultes com per a menors, i quedarà garantit per llei el finançament per al pacte d'estat contra la violència de gènere, que actualment depén de la voluntat política de cada govern.

També et pot interessar

stats