El Suprem pregunta a l'exmarit d'Oltra si es vol acollir a la llei de "només sí és sí"

Fonts judicials expliquen que, en l'escenari més favorable, podria suposar la reducció en un any de la seua condemna 

Imatge d'arxiu del juí contra Luis R., condemnat per abusos sexuals a una menor tutelada
Imatge d'arxiu del juí contra Luis R., condemnat per abusos sexuals a una menor tutelada / À Punt NTC

La secció segona del Tribunal Suprem ha oferit a l'exmarit de Mónica Oltra, condemnat per abusos sexuals a una menor tutelada, que adapte, si ho estima convenient, el recurs de cassació interposat davant d'aquest òrgan a la llei coneguda com del “només sí és sí”. Fonts judicials han explicat que, en l'escenari més favorable per al condemnat, el fet d'acollir-se al recent canvi legislatiu podria suposar la reducció en un any de la seua condemna.

La Llei orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual, més coneguda com la llei del “només sí és sí”, va entrar en vigor el passat octubre i arreplega uns ventalls de condemnes que, en alguns casos, poden resultar beneficioses per als condemnats. Així, el Suprem dona un termini de huit dies al condemnat, que treballava en un centre de menors de la Generalitat, perquè puga adaptar el seu recurs i acollir-se, si ho veu adequat, a la nova legislació.

Aquesta causa judicial té el seu origen en els abusos que Luis R., llavors marit de l'exresponsable d'Igualtat i Polítiques Inclusives i educador d'un centre públic d'acollida, va cometre sobre una menor de catorze anys que estava sota la seua tutela a la fi de 2016 i 2017.

La menor es trobava tutelada per la Generalitat des que fora declarada en situació de desemparament per resolució administrativa, i al centre, on treballava com a educador, la menor, “durant determinats períodes, i a conseqüència d'un mal comportament o que no complia amb la normativa, era castigada sovint a dormir en una habitació separada”, segons la sentència. “En dates que no s'han concretat, però entre dues i deu ocasions, el pres, que exercia el torn de nit en aquella època, acudia a l'habitació de la menor i li demanava que li fera un massatge”, afigen els fets provats.

El condemnat li feia un massatge a la xica “a la zona del coll i l'esquena i, una vegada creia que es trobava adormida, agafava la mà de la xiqueta i es masturbava amb ella, fingint la menor dormir davant de la vergonya que li produïa la situació”, afig la sentència.

Per aquests fets, l'exmarit d'Oltra va ser condemnat el desembre de 2019 a cinc anys de presó per un delicte d'abusos a una menor de setze anys. El juny de 2020 el TSJCV va anul·lar la condemna i va ordenar repetir la vista perquè el tribunal tinguera en consideració dos informes que posaven en dubte la credibilitat de la xica denunciant. Després de l'obligada repetició del juí, el març de 2021 el pronunciament del tribunal va ser molt similar al primer.

La sentència, que va ser confirmada íntegrament per l’alt tribunal, va considerar provat que la jove, nascuda el 28 de maig de 2002, va patir abusos. A pesar que en la segona vista van ser estudiades les noves proves exculpatòries, l'Audiència va considerar “en consciència” que aquestes no eren suficients per a variar el resultat de la seua primera sentència condemnatòria.

En concloure el procés contra l'exmarit d'Oltra, la menor assetjada, representada legalment per un històric dirigent d'Espanya 2000, i amb Vox com a acusació popular, ha iniciat un procés judicial contra la conselleria —en el qual es troba imputada la mateixa Oltra, qui va dimitir de tots els seus càrrecs el juny de 2022— per la suposada omissió del deure de custòdia i protecció, i per a determinar si es va produir un delicte en l'elaboració d'un informe intern que desacreditava la seua versió.

Mazón: “el PP eliminarà els privilegis als violadors”

Carlos Mazón ha qualificat aquest dissabte de “vomitiu” el "cas Oltra" i ha lamentat que el seu exmarit siga el gran beneficiari per l’aplicació de la llei de “només sí és sí”.

El president del PPCV ha aprofitat la seua intervenció en l'acte de presentació dels candidats del PP a les eleccions autonòmiques de maig a Saragossa per a lamentar que la Comunitat Valenciana “torna a ser notícia” per una de les conseqüències de l’aplicació d’aquesta llei.

En aquest sentit, Mazón ha afirmat que “el PP eliminarà els privilegis als violadors i abusadors de manera definitiva a Espanya”.

També et pot interessar

stats