La Fiscalia demana ara una condemna més greu per a l'exmarit d'Oltra per abusos sexuals

L'Audiència de Valencia celebra un segon juí a Luis Eduardo R. després que aparegueren dos informes que qüestionen la versió de la víctima.

Luis Eduardo Ramírez, durant una de les vistes judicials
Luis Eduardo Ramírez, durant una de les vistes judicials

La Fiscalia ha reclamat aplicar el subtipus agreujat del delicte continuat d'abús sexual a una menor a Luis Eduardo Ramírez, treballador en un centre d'acollida i exmarit de la vicepresidenta Mónica Oltra. L'Audiència de València l'ha jutjat per segona vegada aquest dilluns. El ministeri públic considera que l'home va actuar amb prevalença respecte d'una xica resident de 14 anys que tutelava de nit en un centre dependent de la Conselleria d'Igualtat que dirigeix Oltra.

El processat va ser condemnat el 2019 a cinc anys de presó per aquests fets, però va recórrer contra la sentència i el juí es va anul·lar parcialment per defectes de forma després que aparegueren dos informes pericials que qüestionaven la versió que va oferir la víctima, de 14 anys, en la primera vista. La defensa de l'acusat va argumentar que la Fiscalia tenia coneixement dels documents però no els va aportar a la causa i defenen que l'exculpen.

La repetició del procediment judicial estava previst per al passat 11 de gener, però va haver d'ajornar-se per la quarantena que havia de guardar una de les advocades de Ramírez a causa de la Covid-19. Aquest dilluns l'Audiència de València ha tornat a jutjar el cas, sense la presència de la víctima però sí de l'acusat.

El tribunal mateix ja li va imposar una pena de cinc anys de presó per un delicte continuat d'abús sexual, però el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va revocar la sentència després de trobar-se dos informes que no es van valorar en la vista. Així, es va ordenar repetir el juí mesos després, encara que de manera parcial. És a dir, amb la declaració de les persones responsables dels dos informes, un d'ells encarregats per la mateixa Conselleria d'Igualtat després d'haver-se iniciat les actuacions judicials i un estudi psicològic de la menor, elaborat per l'Institut Espill. El departament liderat per Mónica Oltra encarrega a aquest centre l'evaluació dels casos d'abusos.

En la vista d'aquest dilluns, el tribunal ha interrogat les autores d'aquests informes i s'han exposat les versions contradictòries sobre la credibilitat que experts en psicologia van concedir al testimoni de la menor. La Fiscalia no ha explicitat encara quina és la petició concreta de la nova pena que sol·licita per a l'acusat pels suposats abusos comesos entre 2016 i 2017, tot i que podria elevar-se fins als sis anys. L'1 de març està prevista l'exposició final tant del ministeri públic com de la defensa.

L'acusat, per la seua banda, ha admés que va fer massatges en el cap de la xica perquè ella poguera dormir, però ha negat els fets pels quals se l'acusa. Segons el seu relat, tractava d'ensenyar “tècniques de respiració” i fins i tot “digitopuntura” perquè ell creu en “una medicina holística”, però sempre amb la intenció que els menors “s'adormiren per si mateixos”.

També et pot interessar

stats