El Suprem estudia l'indult de Juana Rivas

Condemnada a dos anys i sis mesos de presó per un delicte de sostracció de menors, compleix actualment sentència en el centre d'inserció social (CIS) Matilde Cantos de Granada

Juana Rivas en una imatge d'arxiu quan es va iniciar el juí
Juana Rivas en una imatge d'arxiu quan es va iniciar el judici / EFE

El Tribunal Suprem estudia aquest dimarts l'informe sobre la petició d'indult de Juana Rivas, veïna de Maracena (Granada), condemnada a dos anys i sis mesos de presó per un delicte de sostracció de menors. Rivas compleix actualment sentència en el centre d'inserció social (CIS) Matilde Cantos de Granada després que el jutjat de vigilància penitenciària estimara el recurs de la Fiscalia contra el tercer grau que se li havia concedit.

L'assumpte l'estudiaran en ple els 16 magistrats que componen la sala penal, que analitzaran la ponència del magistrat Andrés Palomo, el mateix que va redactar la sentència ferma, que va reduir de cinc a dos anys i mig la pena imposada a Rivas per un delicte, i no dos, de sostracció de menors.

De moment, "hi ha divisió entre els magistrats" sobre l'indult, segons apunten fonts jurídiques, ja que la Fiscalia dona suport a la concessió d'un indult parcial que rebaixa la pena de presó en sis mesos per a fixar-la en dos anys i fa el mateix amb la inhabilitació especial per a exercir la pàtria potestat que suggereix que siga de quatre anys i no de sis.

Els informes del Tribunal Suprem i de la Fiscalia són preceptius però no vinculants per a l'executiu, que té l'última paraula en la concessió del dret de gràcia.

El seu advocat confia que se li concedisca un indult parcial o total "resolent d'aquesta forma una situació extraordinàriament onerosa per a ella i els fills", segons explica el lletrat. Per contra, el pare dels menors, l'italià Francesco Arcuri, es va mostrar contrari a aquesta mesura de gràcia i, en un escrit presentat al juny davant el jutjat penal 1 de Granada com a "part ofesa", va considerar que Juana Rivas no compleix cap dels requisits legals per a obtindre aquest benefici.

A Rivas la van condemnar a cinc anys de presó per dos delictes de sostracció de menors, si bé el Suprem va estimar parcialment el recurs de la mare i li va rebaixar la pena a la meitat en considerar que, encara que van ser dos els menors sostrets, va cometre un únic delicte i no dos, com sí que sostenia l'Audiència de Granada.

Els fets van tindre lloc l'estiu de 2017, quan aquesta mare va romandre un mes en parador ignorat al costat dels dos fills per a no lliurar-los al pare amb l'argument de protegir-los enfront d'Arcuri, a qui el 2009 van condemnar per lesionar-la i a qui ella va tornar a denunciar per maltractament el 2016.

També et pot interessar

stats