El Suprem confirma l'indult parcial de Juana Rivas

L'alt tribunal desestima per unanimitat el recurs presentat per l'exparella Francesco Arcuri contra la mesura de gràcia que va concedir-li el govern espanyol el novembre del 2021

Juana Rivas a les portes del jutjat penal 1 de Granada
Juana Rivas a les portes del jutjat penal 1 de Granada / À Punt NTC

El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de l'italià Francesco Arcuri, exparella de Juana Rivas, contra l'indult parcial concedit pel govern espanyol a aquesta veïna de Maracena, a Granada. La justícia espanyola va condemnar-la per haver sostret els dos fills menors que tenia en comú amb el demandant.

La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa ha avançat aquest dimarts la part dispositiva de la sentència, que desestima per unanimitat el recurs interposat per Arcuri contra l'indult parcial que va concedir l'executiu de Pedro Sánchez a Rivas el 16 de novembre del 2021.

Encara que no es coneix el contingut complet de la resolució, el Suprem no atén la petició d'Arcuri, qui havia demanat la revocació o anul·lació del reial decret pel qual el govern espanyol va indultar parcialment qui era l'exparella. La dona havia sigut condemnada el 2018 a dos anys i sis mesos de presó i a la pèrdua de la pàtria potestat durant sis anys dels fills per uns fets comesos l'estiu del 2017.

Però l'indult parcial li rebaixava i commutava la pena privativa a una d'un any i tres mesos de presó, i també canviava la inhabilitació especial per a la pàtria potestat per 180 dies de treballs en benefici de la comunitat.

A finals del març passat l'Audiència de Granada va suspendre la pena privativa de llibertat que encara Rivas tenia pendent després de rebre l'indult parcial, decisió que estava condicionada al fet que no delinquira en tres anys. La mare de Maracena havia ingressat voluntàriament en el centre d'inserció social Matilde Cantos de Granada al juny del 2021 per a complir la condemna, encara que posteriorment també se li va concedir el tercer grau.

A Juana Rivas la condemnaren inicialment a cinc anys de presó per dos delictes de sostracció de menors, si bé el Tribunal Suprem li va rebaixar després la pena a la meitat en considerar que, encara que van ser dos els menors sostrets, només havia comés un únic delicte i no dos, com sí que sostenia l'Audiència de Granada.

Els fets van tindre lloc l'estiu del 2017, quan la dona es va quedar un parador desconegut amb els dos fills per no haver d'entregar-los al progenitor amb l'argument que els estava protegint d'ell. Sobre Arcuri pesava una condemna del 2009 per haver lesionat Rivas, i ella va tornar a denunciar-lo per maltractament el 2016. Després de diversos requeriments perquè retornara els menors i que l'exparella en denunciara la desaparició, l'acusada els va entregar al cap d'un mes a Granada.

També et pot interessar

stats