El Consell de Ministres aprova l'indult parcial de Juana Rivas

La condemna a dos anys i mig de presó que havia de complir la mare andalusa per sostracció dels dos fills queda reduïda a la meitat

Juana Rivas, en una imatge d'arxiu
Juana Rivas, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'indult parcial de Juana Rivas, la mare de Maracena (Granada) condemnada el 2018 a dos anys i sis mesos de presó per sostracció dels seus dos fills menors quan no els va lliurar al pare, l'italià Francesco Arcuri. Així ho han avançat fonts governamentals arreplegades per EFE. La mesura implica una rebaixa de l'actual pena imposada a Rivas a la meitat, un any i tres mesos de presó. A més, se li commuta la pena d'inhabilitació per a exercir la pàtria potestat per un altra de 180 dies de treballs comunitaris.

L'indult queda condicionat, segons avança El País citant fonts de Moncloa “al fet que no cometa un delicte contra els drets i deures familiars en el termini de quatre anys des de la publicació del decret de l'indult”. Expliquen també que la fórmula adoptada pel govern espanyol —indult parcial— busca “respectar” l'informe previ emés pel Tribunal Suprem.

El passat 4 de novembre, l'ens judicial es va oposar de manera unànime a concedir a Rivas la mesura de gràcia total, el que implicaria eximir-la de tota la pena. Tampoc no es va aconseguir un acord majoritari sobre un indult parcial, que era l'opció que defensava la Fiscalia. Huit magistrats del Suprem donaren suport a aquesta possibilitat i altres tants en votaren en contra. El tribunal va arreplegar les postures dels dos blocs en un document que va fer arribar al govern espanyol i que era preceptiu, però no vinculant —és a dir, no d'obligatori compliment—. 

La decisió de l'executiu espanyol arriba a només tres dies que la cort d'apel·lació de Cagliari deixe vist per a sentència el juí per la custòdia dels xiquets que té lloc des de fa quatre anys a Itàlia. L'indult és clau perquè, sense ell, Juana Rivas no podria optar a la custòdia dels seus fills en aquest procediment civil ni a tindre visites amb ells. 

També et pot interessar

stats