Sumacàrcer va ser el forn d'Europa dijous

El municipi riberenc registra, amb 34,2 graus, la temperatura més alta del continent. Unes poques dècimes per darrere es van quedar Xàtiva o Anna

Sumacàrcer, temperatura màxima a Europa
Sumacàrcer, temperatura màxima a Europa / À Punt NTC

Sumacàrcer es va convertir aquest dijous en el torrador d’Europa. Aquest poble va registrar, amb més de 34 graus, la temperatura màxima més alta de tot el continent, segons Ogimet. Aquesta temperatura és la segona més elevada per a un mes d'abril que s'ha registrat al municipi des de 2003. El 9 d’abril del 2011 va arribar a una temperatura de ple estiu: 36,6 graus.

La d’aquest dijous va ser una jornada calorosa, especialment a la Ribera Alta, la Costera, la Canal de Navarrés i la Safor. De fet, Sumacàrcer no va l’únic municipi que va registrar màximes per damunt dels 30 graus, més pròpies del final de juny que de mitjan primavera, com ens trobem ara. Els observatoris d’Avamet van registrar diverses màximes per damunt dels 33 en diversos municipis, com ara Xàtiva, Anna o Alzira.

Temperatures màximes registrades aquest dijous al nostre territori
Temperatures màximes registrades aquest dijous al nostre territori / À Punt Oratge

Els valors que va registrar Sumacàrcer no sols van ser els més elevats de la Península, també d’Europa. En el rànquing del continent que el·labora Ogimet, per davall d’aquest poble travessat pel Xúquer sols va quedar un punt d’Armènia, on el termòmetre es va quedar en els 31,2 graus.

És, almenys, la segona vegada en l’últim mes que el nostre territori registra la màxima més alta del continent. A pocs quilòmetres de Sumacàrcer, el 13 de març, quan encara no havia acabat l’hivern, Xàtiva va anotar 33,1 graus, segons Avamet, una temperatura totalment atípica a les portes de les Falles.

Què hi ha darrere del termòmetre disparat?

Per quina raó va escalar el mercuri més enllà dels 34 graus dijous a Sumacàrcer? La raó està en les brises marítimes, que aquest dijous no van arribar fins a l’interior de la Ribera Alta. Aquesta població, encaixonada entre l’orografia que ha configurat el Xúquer, no es va veure beneficiada pel vent més fresc que sol arribar de la mar i que, en el cas de dijous, no va passar de la primera franja litoral.

El cap de setmana, tot i que el mercuri seguirà entre un i tres graus per damunt del que és habitual, se suavitzaran les temperatures perquè un front de ponent creuarà el nostre territori, amb ell tindrem més núvols i una renovació de masses d'aire. Per aquesta raó, s'esperen màximes entre 22 i 28 graus a l'interior i quedaran entre els 20 i 22 graus a la franja costanera.

Ara bé, després d'aquest alleujament de les temperatures previst per al cap de setmana, tot apunta que a mitjan o final de la setmana que ve el mercuri tornarà a repuntar de manera significativa a la Comunitat Valenciana i no es descarta que tornem a parlar de màximes extraordinàries per a aquesta època.

A partir de dilluns, s’instal·larà de nou sobre la Península l’anticicló. Els seus efectes començaran a percebre’s al territori valencià al final de la setmana, quan tot apunta que el mercuri tornarà a deixar titulars. 

També et pot interessar

stats