Xàtiva, el forn d’Europa en ple març

La capital de la Costera registra 33,1 graus dilluns, la màxima més elevada de tot el continent, i l’aeroport de València, la segona temperatura més alta del març

Xàtiva va ser el punt d'Europa on més calor va fer aquest dilluns i va superar els 33 graus
Xàtiva va ser el punt d'Europa on més calor va fer aquest dilluns i va superar els 33 graus / À Punt NTC

Que Xàtiva siga notícia per la calor no és cap novetat. Sol acaparar titulars a l'estiu. Ara bé, que ho siga al final de l’hivern, en ple mes de març, i que a més es convertisca en el punt amb la màxima més elevada de tot Europa ja no és tan habitual. La capital de la Costera va registrar, amb 33,1 graus, aquest dilluns la màxima més alta del dilluns en tot el continent, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Aquesta màxima és la més alta que registra la ciutat al març en els últims 21 anys. Des del 20 de març de 2002 no registrava una màxima semblant. Però el més anormal és que aquesta temperatura tan alta es registre en la primera quinzena de març, quan encara estem en l’hivern.

Tot i que el 21 de març del 2002 Xàtiva va registrar una temperatura màxima de 36,3 graus, aquest dilluns el mercuri, seguint la línia de les temperatures més elevades del que és habitual que portem en els últims dies, va pujar més enllà de 33 graus quasi deu dies abans.

Oliva registra 33 graus

Les jornades càlides atípiques per a aquestes dates no estan donant-se únicament a la Costera. Diversos municipis del centre de la Comunitat Valenciana, de comarques com la Ribera Alta, la Canal de Navarrés o la Safor van superar els 32 graus. En el cas d'Oliva, es van assolir els 33,0 graus i es van quedar a només una dècima d'assolir la màxima més alta d'Europa. També van superar els 32 °C, d'acord amb l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet), municipis de la Ribera Alta com Carcaixent, Sumacàrcer, Gavarda, la Pobla Llarga, Cotes, Càrcer i l'Alcúdia, entre altres. I en altres comarques, localitats com Canals, Pego, Aldaia i l'Eliana.

La calor es va percebre, fins i tot, prop de la mar. De fet, a l’aeroport de València es va registrar una màxima de 31,9 graus, la segona temperatura més alta registrada mai en l’observatori d’aquest aeròdrom. Aemet estudia les dades de l’aeroport des del 1966. Des d’aleshores, només el 25 de març del 1988 es va superar la temperatura d’aquest dilluns.

Màximes registrades dilluns
Màximes registrades dilluns / À Punt Oratge

Després d’aquest pic de calor, sembla que la Comunitat Valenciana, a pesar que continuarà amb temperatures més altes del que és habitual, no tindrà màximes tan elevades. El ponent es retira i hi haurà una calor moderada, que arribarà a 24 o 25 graus al migdia, especialment en comarques com la Costera, la Ribera Alta, la Canal de Navarrés o la Vall d’Albaida.

Les brises marítimes deixaran la franja litoral en vora 20 graus de màxima, mentre que al prelitoral seran freqüents els 24 o 25 graus. 

També et pot interessar

stats