La calor avança el calendari de les collites a les comarques del sud

La floració, alterada pels efectes del canvi climàtic, és un risc per a la carxofa, l'olivera i el taronger, que poden gelar-se amb una caiguda puntual de les temperatures

La carxofa, una de les més afectades pel canvi de temperatures / À Punt NTC

La carxofa, un dels productes estrela del camp aquesta temporada, és un dels aliments de l'horta que més està patint les temperatures que aquesta setmana es registren al Baix Vinalopó i al Baix Segura. En aquesta zona, els agricultors han començat a collir-les la qual cosa podria provocar la saturació dels mercats. 

Francisco Mas, propietari del negoci Fruites i Hortalisses Mas, ha explicat a À Punt Notícies que "al tindre temperatures superiors 25 i 30 graus, el clicle de la carxofa s'acurta... La carxofa tendeix a obrir-se, i això en redueix la qualitat" ha afirmat.

L'alteració climàtica arriba a nombosos cultius, com bé ha assenyalat José Vicente Andreu, d'Asaja. "La floració de l'olivera i de taronges s'avancen massa, perquè poden arribar uns dies puntuals de fred i gelar-se" ha explicat.

L'excés d'hores de sol és perjudicial per al camp, però també la falta de fred que hem patit aquesta tardor i al principi de l'hivern, claus per a induir la floració . 

El canvi climàtic està modificant a poc a poc el calendari de les collites, el que afecta directament els mercats, amb saturació o manca de determinats productes. Julian Bartual, director de l'Estació Experimental Agraria d'Elx, ha contat com "moltes linies de investigació estan estudiant com accelerar els procesos de floració de les plantes".

També et pot interessar

stats