La campanya del nispro s'avança per les altes temperatures i la falta de pluja

A causa de l'oratge tan sec, enguany la fruita té un calibre més menut i la producció caurà fins un 20% respecte de l'any passat

La campanya del nispro s'ha avançat per la calor. Foto de portada: un llaurador arreplega un fruit / À Punt NTC

La del nispro és una de les campanyes més primerenques dels últims anys. Enguany s'ha avançat més de l'habitual a causa de les altes temperatures i la falta de pluja. Aquest oratge tan sec fa que la fruita mostre un calibre més menut i la producció haja caigut fins un 20% respecte de l'any passat. Les altes temperatures de març han fet que la fruita madure dues setmanes abans del que és habitual.

Esteve Soler, responsable de producció de la cooperativa Ruchey, ha explicat que la calor "ha arribat a cremar" el fruit i la resta ha madurat molt ràpidament. "Pràcticament, no hem tingut hivern i sí dos episodis de ponent. Demà esperem temperatures de quasi vora 30 °C", ha lamentat Andrés Llorca, gerent de la cooperativa Ruchey.

L'efecte de la falta de pluja i la calor es nota de seguida en els arbres: els nispros són més menuts i a penes n'hi ha de major calibre. "En contrapartida, són més dolços", ha intentat ser positiu Soler.

Callosa d'en Sarrià, a la Marina Baixa, és el principal productor de nispros, que ja estan arribant als mercats nacionals. A l'exterior, Itàlia, França i Alemanya són els grans compradors. A falta de veure com evoluciona la campanya, s'estima que la producció caurà entre un 10% i un 20% respecte de l'any passat, quan se'n colliren més de 12.000 tones.

També et pot interessar

stats