La Societat Valenciana de Medicina Preventiva avisa del "perillós precedent" del pacient tractat amb ozonoteràpia

A més, mostra el seu suport als metges després de la intervenció judicial que autoritza el tractament a l'Hospital de la Plana per part d'un equip extern i a petició de la família

Personal sanitari atén un pacient en una UCI en una imatge d'arxiu
Personal sanitari atén un pacient en una UCI en una imatge d'arxiu / Efe

La Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública (SVMPSP) ha advertit aquest dilluns que el cas del pacient amb Covid-19 tractat amb ozonoteràpia a l'Hospital de la Plana de Vila-real obri "un perillós precedent per a altres futures peticions terapèutiques sense fonament, que es realitzen per part de pacients i famílies sotmeses a una gran pressió, les quals, en no estar basades en tractaments segurs i eficaços, poden ocasionar més danys que beneficis".

Així ho ha exposat la junta directiva de la SVMPSP en un comunicat en el qual ha mostrat el seu suport i reconeixement a tots els professionals dels serveis de medicina intensiva de la Comunitat Valenciana després de la intervenció judicial per a autoritzar aquest tractament en un hospital de la xarxa sanitària pública per part d'un equip extern al centre i a petició de la família.

Per a l'entitat, l'assistència sanitària, a més de respectar l'autonomia del pacient, ha de basar-se en la responsabilitat dels professionals, l'ètica i el coneixement científic. Al seu parer, aquests principis "no es respecten prou" en la decisió d'un jutjat contenciós administratiu de Castelló que ha autoritzat el tractament amb ozonoteràpia per a aquest pacient.

"No està comprovada l'eficàcia"

En relació a l'eficàcia i seguretat d'aquest tractament, ha afirmat que no està comprovada, ja que encara no s'han desenvolupat els assajos clínics pertinents. En aquest sentit, la SVMPSP ha recordat que un informe de l'Agència Espanyola de Tecnologies Sanitàries corrobora aquesta posició, perquè desaconsella el seu ús fora d'assajos clínics ben dissenyats.

La SVMPSP considera que els serveis de Medicina Intensiva "no han escatimat ni la investigació, ni els recursos, ni els esforços necessaris per a atendre de manera òptima els seus pacients". Així, indiquen que sempre han aplicat "els millors protocols i han incorporat de manera ràpida a la pràctica assistencial les noves evidències disponibles sobre tractaments mèdics i cures d'infermeria".

A causa d'aquest treball, subratlla que Espanya és un dels països amb menor letalitat (1,8%) dels malalts per Covid-19 entre tots els països europeus del voltant.

També et pot interessar

stats