Malestar en el personal sanitari després que un jutjat permetera tractar amb ozó un pacient ingressat a l'UCI per Covid-19

Qualifiquen la resolució de "gravíssima agressió al Sistema Nacional de Salut" i lamenten que s'obligue a aplicar en contra del criteri clínic un tractament no avalat científicament

Hospital de la Plana, a Vila-real
Hospital de la Plana, a Vila-real / À Punt NTC

La decisió d'un jutjat per la qual s'obliga a tractar amb ozó un pacient de Covid-19 ingressat a l'UCI de l'Hospital de la Plana, a Vila-real, en contra del criteri mèdic, ha generat un gran malestar en el personal sanitari. Institucions que aglutinen la xarxa sanitària pública de tota la província de Castelló han emés un comunicat conjunt per a expressar el seu rebuig contra l'orde judicial, que qualifiquen de "gravíssima agressió al Sistema Nacional de Salut". 

La polèmica va esclatar fa uns dies, quan la titular del jutjat contenciós administratiu número 1 de Castelló de la Plana va emetre una resolució que ordenava a la Conselleria de Sanitat que autoritzara aplicar l'ozonoteràpia a un home malalt de coronavirus i ingressat a l'Hospital de la Plana. El col·lectiu sanitari s'oposa al tractament perquè, ara per ara, no està reconegut per l'Agència Espanyola de Medicaments ni per la comunitat científica, i està en fase d'assaig clínic. 

La negativa del personal mèdic a tractar amb ozó l'home va fer esclatar el conflicte entre la família i els responsbales de l'Hospital de la Plana. La dona del malalt, va recórrer als tribunals, que li han donat la raó i obliguen a aplicar l'ozonoteràpia en contra del criteri clínic dels mateixos professionals del centre. 

El comunicat conjunt emés pels professionals sanitaris engloba les àrees de salut de Vinaròs, Castelló, La Plana, l'Hospital Provincial, l'Hospital de la Magdalena, i els centres de salut pública de Benicarló i de Castelló de la Plana. El col·lectiu lamenta la resolució judicial i alerta que "obliga, en contra del criteri clínic dels professionals, a admetre la intromissió de persones alienes al Sistema Nacional de Salut per a realitzar tractaments que ni estan inclosos en la seua cartera de serveis ni han acreditat la seua eficàcia i seguretat". 

El personal sanitari de les comarques del nord expressa en l'escrit la seua solidaritat amb els treballadors i treballadores de l'Hospital de la Plana, que, assenyalen, "han de suportar que persones alienes (...) administren a pacients que estan sota la seua responsabilitat productes no autoritzats com a medicament".

Tot i la resolució judicial, el col·lectiu mèdic manté la "ferma determinació" de no admetre en els centres de la xarxa sanitària pública valenciana "cap mena de pseudoteràpia" ni de "tractaments que no hagen demostrat la seguretat i eficàcia en éssers humans o que no compten amb l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments", i fan una crida a tots els professionals de la sanitat pública, societats científiques, col·legis de professions sanitàries, universitats i usuaris de la sanitat pública perquè es mobilitzen "en defensa d'una salut pública de qualitat, basada en l'evidència científica".

En eixe sentit, envien un missatge de confiança a la ciutadania perquè tinguen la seguretat que "tots els pacients tractats en els centres hospitalaris i d'atenció primària de la província són atesos segons les guies de pràctica clínica i protocols basats en la millor i més actual evidència científica". 

També et pot interessar

stats