Com sobreviuen a la calor els professionals que no poden fugir del sol?

Treballadors de la construcció, la jardineria, bombers forestals o cambrers de les terrasses relaten a À Punt com posen remeï a les altes temperatures 

Dos treballadors de la construcció a ple sol, mentre treballaven aquest dimecres
Dos treballadors de la construcció feien faena al sol aquest dimecres / À Punt NTC

Quan el termòmetre es dispara, el més recomanable és buscar un lloc d’ombra i evitar estar al carrer les hores centrals del dia, les que més calor fa, però és una opció impossible per a molts dels que treballen al carrer. Professionals com els repartidors, jardiners, obrers o cambrers pateixen, en dies com hui, les dures condicions de treballar al carrer. 

En aquests casos és essencial seguir les recomanacions per a no patir un colp de calor, sobretot, molta hidratació. Treballar al sol, fent treball físic i sense poder descansar massa temps a l’ombra és el malson de molts treballadors als qui l’onada de calor els ha pillat al carrer. 

“Mullar-se moltes vegades la gorra”, “treballar en les zones on pega el sol de bon matí” són alguns dels remeis que confessaven a À Punt una treballadora i un treballador de la neteja viària. “Bevent molta aigua”, apuntava un repartidor mentre distribuïa paquets als carrers de Castelló de la Plana.  

L’onada de calor, a més, ara té un condicionant afegit a causa de la pandèmia: la mascareta, que es fa més difícil de portar quan el termòmetre puja. “Ho porte fatal”, admetia una cambrera de la capital de la Plana mentre atenia els clients que buscaven refrescar-se a la terrassa del bar on treballa. 

Les recomanacions de les autoritats sanitàries de no exposar-se al sol en les hores centrals del dia o buscar zones amb ombra o refrigeració són quasi impossibles de seguir en aquestes professions, com admetia un treballador de la construcció a À Punt: “No podem parar, ací no hi ha ombra, treballem fins a les dos del migdia i després des de les tres fins a les sis”. “Es fa difícil treballar quan passem de 30 graus”, afirmava un jardiner. 

Els bombers forestals, a més, pateixen condicions extremes. “La faena nostra, de per si, és dura, dies com aquests has d’hidratar-te més de l’habitual i estar un poc més pendent dels teus companys”, assenyalava Enrique Egea, bomber forestal. 

Si ja és dur treballar a l'estiu, en dies com hui encara ho és més. Evitar els colps de calor o els desmais és una prioritat per als qui treballen perquè la resta de la ciutadania puga continuar amb les seues rutines.

Inspecció de treball

De fet, la UGT instava aquesta setmana les empreses a seguir les normes de prevenció de riscos laborals per l'onada de calor i ha reclamat a la Inspecció de Treball que vigile que es compleixen.

El sindicat sol·licitava que les empreses que tinguen prevista la jornada intensiva d'estiu la complisquen, i ha subratllat la necessitat d'informar els treballadors dels riscos i les mesures que han d'aplicar-se. El sindicat ha recordat la importància d'utilitzar protecció, com ara com gorres i cremes solars, hidratar-se i fer descansos a l'ombra, entre altres mesures.

També et pot interessar

stats